Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o Libanonu; Izrael nastavlja ofenzivu unatoč rezoluciji

VIJEĆE sigurnosti UN-a jednoglasno je u petak navečer po mjesnom vremenu usvojilo nacrt američko-francuske rezolucije koja poziva na prekid krvoprolića u Libanonu i Izraelu i predviđa slanje UN-ovih snaga od najviše 15.000 vojnika koji će pomagati libanonskoj vojsci da preuzme nadzor nad južnim Libanonom.

Rezolucija broj 1701 prvi je konkretan pokušaj da se zaustave sukobi između Izraela i libanonskog Hezbollaha koji su ušli u peti tjedan i u kojima je poginulo gotovo 1.000 Libanonaca i 121 Izraelac.

Rezolucija poziva na "potpuni prekid neprijateljstava" i nalaže Hezbollahu da odmah prekine sve napade a Izraelu "sve ofenzivne operacije".

Od Izraela se potom očekuje da se postupno povuče iz Libanona, na čijem će se jugu rasporediti libanonska vojska kojoj će pomagati UN-ove snage od najviše 15.000 vojnika.

UN-ova misija u Libanonu (UNFIL) trenutačno ima oko 2.000 ljudi i vrlo ograničen mandat.

Hezbollah se također poziva da bezuvjetno oslobodi dvojicu izraelskih vojnika zbog čije su otmice sukobi i počeli.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan kritizirao je Vijeće sigurnosti što nije prije reagiralo na "strašnu i nepotrebnu bol i gubitke" civila na obje strane.

"Svi članovi ovog Vijeća moraju biti svjesni da su svojom nesposobnošću da brže djeluju ozbiljno poljuljali povjerenje svijeta u njegov autoritet i integritet", kazao je Annan u dugom govoru. "Rat nije politika drugim sredstvima."

Annan je kazao da će tijekom vikenda pomoći u pregovorima oko vremenskog okvira za primirje.

Unatoč eskalirajućim sukobima, izraelski i libanonski čelnici najavili su da će podržati rezoluciju. Izraelska vlada glasovati bi trebala u nedjelju, a libanonska u subotu.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u svojem je obraćanju Vijeću sigurnosti kazala da bi rezolucija, uz pomoć svijeta, mogla dovesti do novog, jačeg Libanona.

Upozorila je međutim da ne bi trebalo očekivati da će rezolucija prekinuti svo nasilje, poručivši da se "uvjeti za trajan mir stvaraju s vremenom."

Duge kolone izraelskih tenkova, vojnika i oklopnih transportera ušle su rano u subotu u južni Libanon nastavljajući ofenzivu kojom Izrael želi nanijeti što je moguće veću štetu Hezbollahu prije nego na snagu stupi prekid vatre, javlja Associated Press.

Izraelski dužnosnici kazali su da će vojska nastaviti proširenu ofenzivu, koju je u petak zapovijedio premijer Ehud Olmert, unatoč tek usvojenoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na prekid sukoba.

Ofenziva će se nastaviti barem do nedjelje kada će izraelski kabinet raspravljati o UN-ovoj rezoluciji, kazao je Gideon Meir, viši dužnosnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, dodajući kako Olmert namjerava pozvati kabinet da podrži rezoluciju.

Rezolucija predviđa raspoređivanje UN-ovih mirovnih snaga od 15.000 vojnika koji će pomagati libanonskoj vojsci da preuzme nadzor nad južnim Libanonom kako se Izrael bude povlačio.

Izraelski dužnosnici ističu da nastavkom vojne operacije žele dodatno oslabiti Hezbollah kako bi UN i libanonska vojska lakše preuzeli kontrolu.

S obzirom da Izrael nastavlja borbe, nije poznato kada bi prekid vatre mogao stupiti na snagu.


 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara