Vijest o Bobetkovoj smrti prenijele svjetske agencije

VIJEST o smrti umirovljenog stožernog generala Janka Bobetka, koji je umro u utorak zbog zatajenja respiratornog i cirkulacijskog sustava, prenijele su velike svjetske novinske agencije.

Nakon kratke vijesti u kojoj se, navodeći kao izvore Hinu ili Hrvatski radio, iznose razlozi smrti i osnovni podaci o umirovljenom generalu, većina agencija objavila je i širi tekst s najznačajnijim dijelovima njegove životne, vojničke i političke karijere.

Reuters, AP, AFP i dpa spominju kako je bio partizanski borac u 2. svjetskom ratu, da je u JNA stekao čin generala, da je aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu i bio načelnik stožera Hrvatske vojske do 1995. te da je potkraj života postao optuženikom Haškog suda kao najviši hrvatski vojni časnik, optužen za zločine i ubojstva srpskih civila tijekom akcije u Medačkom džepu 1993.

Također se navodi kako su pokojnog generala mnogi u Hrvatskoj doživljavali kao ratnog heroja, zbog čega je objavljivanje optužnice protiv njega u rujnu prošle godine izazvalo veliki otpor i izložilo hrvatsku Vladu, koja je rekla da ga neće izručiti i pokušala pravno osporiti optužnicu, snažnom pritisku sa Zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters i AFP ukazuju na to da Bobetku ICTY nikad nije sudio zbog teškog zdravstvenog stanja, jer je on bio dugogodišnji teški dijabetičar i srčani bolesnik, da je nakon pregleda liječnika ICTY-a u veljači utvrđeno da je preslab da bi izdržao suđenje i da je Haški sud početkom ovog mjeseca poništio međunarodni nalog za njegovo uhićenje.

Agencije navode i to da je Bobetko posljednjih pola godine proveo na bolničkom liječenju, da je proveo Uskrs s obitelji i da je prije nekoliko dana na osobni zahtjev definitivno napustio bolnicu kako bi umro dok su uz njega supruga i trojica sinova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara