Vijetnam obilježava 30. godišnjicu pobjede nad SAD-om

PRIJE 30 godina vijetnamski su komunisti porazili Sjedinjene Države u ratu u kojem je poginulo oko dva milijuna Vijetnamaca i 58.000 američkih vojnika, no na godišnjicu "Američkog rata" vijetnamski čelnici ocjenjuju da nisu dobili samo rat već i mir, prijeko potreban mir u zemlji koja je samo u prošlom stoljeću iskusila četiri desetljeća neprekidnog ratovanja i duga razdoblja političkih i gospodarskih previranja.

Iako će i ovu godišnjicu, 30. travnja točno u 11 sati, obilježiti mnogobrojne svečanosti, uz nezaobilazan vatromet, Vijetnam je odlučio u nekadašnjem Sajgonu a sada Ho Chi Minhu upriličiti samo jednu vojnu paradu, poručujući narodu da rat treba pamtiti ali i okrenuti se budućnosti.

Kako bi dočarao raspoloženje suzdržanosti i pomirbe, bivši vijetnamski premijer Vo Van Kiet izrazio je želju da rat napokon nađe svoje mjesto u povijesti.

"Ne možemo više na isti način obilježavati povijesne datume... svako pretjerivanje na koncu može imati suprotan učinak. Moramo se usredotočiti na reforme, svijet je daleko odmaknuo a mi ga moramo stići", kazao je Kiet.

Također treba znati da Vijetnam pomno promišlja svoje odnose sa SAD-om te, kako ocjenjuju analitičari, vodi brigu da prevelikim trijumfalizmom ne iziritira poraženu stranu.

Američki veleposlanik u Vijetnamu Michael Marine umanjuje važnost godišnjice za odnose dviju zemalja pa će reći: "Ne mislim da je taj datum, glede naših odnosa posebice važan. Odnosi su se postupno gradili, a u posljednjih deset godina, nakon uspostave diplomatskih odnosa, doživjeli su dramatičan uzlet", kazao je Marine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od uglednijih svjetskih čelnika na svečanosti obilježavanja 30. godišnjice vijetnamske pobjede stiže samo kubanski prvi potpredsjednik i ministar obrane, general Raul Castro Ruz, najizgledniji kandidat za nasljednika Fidela Castra. Kuba je, iz Kinu i SSSR, bila saveznica Sjevernog Vijetnama u ratu protiv američkih okupacijskih snaga.

Vijetnamski čelnici najavljuju da u sljedećoj godini zemlju očekuju datumi koji su za njezinu budućnost znatno važniji nego datum subotnjih proslava. U tijeku su pregovori za povijesni posjet u lipnju vijetnamskog čelnika Bijeloj kući, mogući ulazak zemlje u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), te održavanje summita APEC-a u Hanoju, na kojem će sudjelovati Amerika i njezine ratne saveznice Australija i Južna Koreja.

Ožiljke rata u Vijetnamu sada sve više prekriva znakovit gospodarski rast koji godišnje u prosjeku iznosi 7,5 posto i u svijetu je odmah iza Kine. Vijetnam je najveći svjetski izvoznik instant kave, treći najveći izvoznik riže i veliki izvoznik nafte.

Sada mjesta epskih bitaka, poput Khe Sanha, prekrivaju plantaže kave; američki tenkovi koji su desetljećima kao nijemi svjedoci i podsjetnici rata nastanjivali plaže su nestali, da bi bili zamijenjeni ležaljkama obližnjih luksuznih hotela prepunih turista iz Švedske, Norveške, Danske, Finske, Japana i ostalih zemalja.

Iako američki i europski diplomati podsjećaju da Vijetnam ima još puno posla na područjima slobode izražavanja i vjerskih sloboda, činjenica je da seljaci posjeduju vlastitu zemlju a ribari svoje brodice. Kuće, kojih se ne bi posramile ni bogate europske prijestolnice, prodaju se čim se oglase iako im cijena skače i na pola milijuna dolara. Dnevni letovi za Singapur, Bankok i druge azijske destinacije su puni a najčešći putnici su sasvim prosječni Vijetnamci.

No, rat o kojem je toliko toga ispričano i snimljeno, svako malo podsjeća na užase američkih bombardiranja "letećim tvrđavama" B-52, na napalm bombe i narančasti agens. Humanitarne udruge podsjećaju na nesreće u kojima od zaostalih ratnih mina, bombi i drugog ratnog materijala ljudi svakodnevno stradavaju a najčešće su to djeca.

Američki veteran koji je služio u 101. zračnoj diviziji u Vijetnamu Christos Cotsakos ostavio je na vijetnamskim poljima smrti trojicu svojih suboraca a na poprišta okrutnih stradavanja se vratio kako bi pomogao u akcijama razminiranja terena uz nekadašnju granicu između Sjevernog i Južnog Vijetnama.

Danang, Tet ofenziva, pokolj kod My Laia, opsada Khe Sanha neizbrisive su slike i pojmovi u vijetnamskoj svijesti, no uz mješavinu starog i novog gdje se dodiruju komunizam i kapitalizam, u robnoj kući u Ho Chi Minhu nije neobično pred 30. godišnjicu vijetnamskog rata vidjeti golemu reklamu: "Svi odjevni predmeti 30. travnja jeftiniji za 30 posto".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara