Vijetnam pozvao Ruse da im pomognu očuvati tijelo Ho Ši Mina

Vijetnam pozvao Ruse da im pomognu očuvati tijelo Ho Ši Mina
Screenshot: YouTube

VIJETNAM je oformio poseban tim stručnjaka, uključujući četiri ruska znanstvenika, koji bi trebao pomoći u očuvanju balzamiranog tijela vijetnamskog državnika Ho Ši Mina.

Uspostavljeno je posebno vijeće, koje će početi s radom idući mjesec kako bi procijenilo stanje njegova tijela, prvi put balzamiranog prije gotovo 50 godina.

"Zadaća vijeća je predložiti plan i znanstvene mjere za dugoročno očuvanje i zaštitu tijela predsjednika Ho Ši Mina", stoji u službenoj odluci vlasti. 

Lenjinov laboratorij

Nekoliko zemalja diljem svijeta, među kojima Kina, Sjeverna Koreja i Vijetnam, balzamiralo je svoje osnivače zahvaljujući pomoći sovjetskog "Lenjinovog laboratorija", koji je izložio balzamirano tijela Vladimira Lenjina u Moskvi nedugo nakon njegove smrti 1924.

Ta tijela zahtijevaju redovito i skupo održavanje i povremeno ponovno balzamiranje. U službenoj odluci vijetnamskih vlasti ne navodi se u kakvom je stanju tijelo Ho Ši Mina.

Tijelo revolucionara i prvog predsjednika Demokratske Republike Vijetnam leži u staklenom lijesu u velikom mauzoleju u Hanoiu od njegove smrti 1969.

Mauzolej privlači tisuće posjetitelja godišnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara