Toplinski udari: Početak idućeg tjedna bit će paklen

Toplinski udari: Početak idućeg tjedna bit će paklen

Foto: DHMZ

SUDEĆI prema sedmodnevnoj prognozi vremena Državnog hdrometeorološkog zavoda, početkom idućeg tjedna očekuju se novi toplinski udari.

U utorak postoji velika opasnost pd toplinskog udara na području Karlovca, Rijeke i Dubrovnika, a temperature će se penjati preko 36 stupnjeva - u hladu.

Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM)  upozorili su kako je zbog visokih temperatura i izrazito teških meteoroloških uvjeta porastao broj hitnih medicinskih intervencija pa apeliraju na građane da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja o postupanju pri zaštiti od vrućine kako bi sačuvali svoje zdravlje i u najtežim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč upozorenjima, građani se nastavljaju izlagati jakom suncu i velikoj vrućini, zbog čega dolazi do mučnina, vrtoglavica, kratkotrajnog gubitka svijesti i drugih zdravstvenih poteškoća koje u nekim slučajevima mogu završiti kobno po zdravlje i život ljudi", upozorava HZHM.

Svima koji neizbježno ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama, preporuča se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Djeca, trudnice, starije osobe te srčani bolesnici i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati.

Preporuča se nošenje lagane, široke, svijetle odjeće prirodnih materijala, konzumiranje češćih malih obroka te redovito uzimanje tekućine, poručili su iz HZHM-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara