vinkovci - vijenci za bana josipa šokčevića

Polaganjem vijenaca podno spomen ploče na kapeli sv. Marije Magdalene na vinkovačkom groblju, u kojoj je pokopan hrvatski ban Josip Šokčević, danas je obilježena godišnjica rođenja tog hrvatskog velikana, kojega suvremena hrvatska historiografija ubraja u najzaslužnije hrvatske banove 19. stoljeća.

U nazočnosti pripadnika Sokolske garde koji su nosili banovu zastavu, vijence su položila izaslanstva grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Povijesnog društva ´Hrvatski sokol´ Vinkovci. Zatim je na kapeli otkrivena spomen-ploča zahvale svima onima koji su pomogli da se prošle godine banovi posmrtni ostaci prenesu iz Beča u Hrvatsku i pokopaju u Vinkovcima, u kojima je Josip Šokčević i rođen 7. ožujka 1811. godine.

Hrvatskim banom Josip Šokčević postao je 1861., na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera nakon što je umro ban Josip Jelačić. Za njegove vladavine hrvatski je jezik uveden u cjelokupni državni, institucionalni i javni život, a donesena je i odluka o osnivanju Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Šokčević je za svoga banovanja inzistirao na cjelovitosti Hrvatske (Hrvatska, Slavonija, Dalmacija). S banske dužnosti Josip Šokčević se povlači na vlastiti zahtjev 1867. zbog sklapanja Austro-ugarske nagodbe.

Umro je u Beču 1896. gdje i pokopan u grobu koji nitko nije održavao od 1906. Grobno mjesto bilo je i bez ikakvih nadgrobnih obilježja, a s godinama je zaraslo u korov. Krajem svibnja prošle godine, na inicijativu vinkovačkog Povijesnog društva ´Hrvatski sokol´, posmrtni ostaci bana Šokčevića preneseni su iz Beča na vinkovačko Gradsko groblje gdje su, uz najviše državne počasti, pokopani 31. svibnja u kapelici sv. Marije Magdalene, koju je dala izgraditi majka bana Šokčevića, Eliza.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara