"VIPnet koji je uveo konkurenciju na hrvatsko tržište telekomunikacija"

S OBZIROM na danas objavljen članak u Jutarnjem listu pod naslovom "VIPnet i HT protiv ulaska novog GSM operatera" VIPnet se javio priopćenjem koje objavljujemo u cjelosti:

"VIPnet je podnio Ustavnom sudu RH Prijedlog za ocjenu suglasnosti određenih odredaba Pravilnika o koncesijama i dozvolama za obavljanje telekomunikacijskih usluga sa Zakonom o telekomunikacijama i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Ustavom RH.

Problem, naime, vidimo u sljedećem: ne vidimo zakonsku osnovu za izdavanje podzakonskog akta (svaki podzakonski akt mora se temeljiti na zakonu) o nacionalnom roamingu u Zakonu o telekomunikacijama (ili bilo kojem drugom zakonu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako će se izdavanje licence trećem GSM operateru zasnivati na podzakonskom aktu koji nema osnove u zakonu, svatko (za očekivati je da će to ponajprije biti netko tko neće dobiti licencu) moći će osporavati čitav proces. Smatramo, stoga, da je provedba natječaja na ovaj način riskantna. Prije no što smo podnjeli Prijedlog za ocjenu suglasnosti Ustavnom sudu, o toj smo problematici više puta informirali nadležno ministarstvo i Vladu  i pismenim i usmenim putem.

Što se tiče stavljanja pod upitnik naše spremnosti da prihvatimo konkurenciju i fair tržišnu utakmicu, možemo samo još jednom ponoviti da je VIPnet bio taj koji je uveo konkurenciju na hrvatsko tržište telekomunikacija. Uveli smo prepaid i time bitno smanjili mjesečne troškove, cijene su od našeg dolaska smanjene za 50%, Hrvatska ima najniže cijene sms poruka u Europi.

Sve to kombinirano s najvišim tehnološkim standardima i inovativnim uslugama. Kada govorimo o fair tržišnoj utakmici trebalo bi postaviti i pitanje je li fair i imaju li svi igrači na tržištu jednake uvjete ako je, npr, VIPnet morao od dodjeljivanja licence do početka komercijalnog rada signalom pokriti 50% stanovništva bez nacionalnog roaminga a za trećeg su operatera pripremljena neka druga pravila?

VIPnet je spreman  za dodatnu konkurenciju na tržištu. Nije nam cilj "opstrukcija" natječaja i, ponavljamo, poštujemo odluku Vlade da uvede trećeg operatera. Nadamo se da ćemo rezultate napora da se uvede konkurencija vidjeti i u nekim drugim segmentima telekomunikacijskog tržišta kao što je, npr. fiksna telefonija."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara