Virovitičko-podravska županija nabavlja uređaj za brže otkrivanje koronavirusa

Virovitičko-podravska županija nabavlja uređaj za brže otkrivanje koronavirusa
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

VIROVITIČKO-PODRAVSKA županija nabavit će uređaj za otkrivanje koronavirusa, izvijestio je na sjednici Županijske skupštine ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, epidemiolog Miroslav Venus.

"Riječ je automatiziranom PCR uređaju koji će moći detektirati koronavirus praktično odmah nakon uzimanja uzoraka. Danas nam je potrebno ponekad i 24 sata od uzimanja uzoraka, transporta u Zagreb do objave rezultata. S ovim novim uređajem trebat će nam dva do četiri sata od uzimanja uzorka do dobivenog rezultata", rekao je dr. Venus.

Objasnio je kako se sada uzorci uzimaju samo ujutro od 8 do 9 sati, a uz novi uređaj uzimat će se u bilo koje doba dana.

"Time znatno podižemo razinu sigurnosti i zdravstvene brige i skrbi za naše stanovnike. Gledajući i potencijalni dolazak drugog vala, ovo je odličan potez jer ćemo imati bolju epidemiološku sliku", istaknuo je epidemiolog Venus. Dodao je kako je uređaj namijenjen za različit spektar analiza, a ne samo za covid-19.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je opravdanost investicije radi zdravlja i sigurnosti stanovnika.

"Kada nekome treba hitna operacija, neće morati čekati na rezultat testiranja ima li covid-19 i do drugi dan, već će rezultat imati brzo i time spašavamo živote ljudi. Osim toga, zašto trošiti i dragocjeno vrijeme i resurse ako to sve možemo imati tu kod nas u našoj županiji?" rekao je Andrović.

Virovitičko-podravska županija među onima je koje imaju mali broj oboljelih. Od pojave covida-19 do danas zaraženo je 17 osoba, a jedan je muškarac umro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara