Virus H5 potvrđen u istočnoj Francuskoj i Gruziji

UGNULI purani u Ainu, u istočnom dijelu Francuske, nosili su "visoko patogen virus H5" no prerano je reći radi li se o H5N1, izjavio je u petak na tv postaji France 2 francuski ministar poljoprivrede Dominique Bussereau.

Ministar je istaknuo da još nema "sve elemente" iz laboratorija u Ploufraganu, na zapadu zemlje, kako bi mogao reći radi li se o virusu H5N1, što bi predstavljalo prvi slučaj u uzgajalištu u Europi.

"Brine nas što se uzgajalište nalazi u zaštićenom području koje se oformilo za prvu patku" s virusom H5N1, otkrivenu u petak 18. veljače, kazao je ministar.

Virus H5N1 otkriven na labudovima u Gruziji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus ptičje gripe H5N1 prvi put je utvrđen u Gruziji na uginulim labudovima u Adjariji, na zapadu zemlje, priopćio je u petak gruzijski ministar zdravstva Zurab Nogaddeli.

"Laboratorijska ispitivanja provedena su na labudovima u okolici sela Adlia u Adjariji. Prisutnost virusa H5N1 potvrđena je u laboratoriju u Tbilisiju, rekao je premijer na sjednici vlade.

Uzorci su poslani u London radi provjere u britanskom laboratoriju, a u petak će u Adjariji stupiti na snagu mjere radi sprječavanja moguće epidemije ptičje gripe, pod osobnim nadzorom predsjednika Mihaila Saakašvilija, dodao je Nogaddeli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara