Virus H5N1 potvrđen u Beču, Indiji i Iranu

VISOKO patogeni virus ptičje gripe H5N1 potvrđen je prvi put u Beču, na mrtvom labudu pronađenom u austrijskom glavnom gradu, objavila je u subotu austrijska televizija.

Dosad jedini slučajevi ptičje gripe u Austriji potvrđeni su ovoga tjedna na četiri labuda pronađena u Štajerskoj u blizini Graza.

Labud nositelj virusa H5N1 pronađen je u bečkom predgrađu Floridsdorf, u sjevernom dijelu austrijske prijestolnice, u blizini Dunava.

Indija i Iran potvrdili pojavu ptičje gripe

Uginula perad u zapadnoj indijskoj državi Maharashtra pozitivna je na prisutnost virusa ptičje gripe H5N1, rekao je u subotu indijski ministar stočarstva Anees Ahmed.

Isto tako, u subotu je iranska državna veterinarska služba potvrdila da je na uzorcima uginulih labudova na sjeveroistoku zemlje nađen virus ptičje gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Indijski ministar je agenciji Reuters izjavio da je u nekoliko posljednjih dana uginulo oko 50.000 ptica te da su uzorci poslani na ispitivanje u vladin laboratorij u Bhopalu koji je potvrdio pojavu ptičje gripe.

"Da, potvrđeno je. Bolest je H5N1. Došla je u Maharashtru", rekao je telefonom Ahmed.

Ovo je prvi slučaj pojave tog virusa u Indiji, a indijska televizija je izvijestila da je u New Delhiju održana izvanredna sjednica vlade.

"Mi se prema ovome odnosimo kao prema izvanrednom stanju", rekao je Ahmed dodajući da je u Nandurbar, sjeverno od Mumbaija, poslano 200 veterinara kako bi poubijali ptice.

Iranska veterinarska agencija također je u subotu potvrdila da je na uzorcima nekih od 135 uginulih divljih labudova iz pokrajine Gilan na sjeveroistoku Irana nađen virus H5N1.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara