Virus HIV-a skriva se u tijelu i nakon uspješnih terapija

Virus HIV-a skriva se u tijelu i nakon uspješnih terapija

VIRUS HIV-a, i nakon dugogodišnjeg uzimanja lijekova antivirusnog djelovanja, može preživjeti u ljudskom tijelu jer se dugo krije u stanicama organizma, pokazuju istraživanja, piše BBC.

Znanstvenici Američkog nacionalnog instituta za karcinome otkrili su nisku koncentraciju prikrivenog virusa HIV u tijelu pacijenta i nakon sedam godina od uspješne terapije. Rezultati istraživanja pokazali su kako pacijent mora uzimati lijekove bez prekida te da, iz bilo kojih razloga, prestanak uzimanja lijekova može prouzročiti širenje infekcije.

Na promatranju znanstvenika bilo je 40 pacijenata zaraženih virusom HIV-a tijekom vremenskog razdoblja od sedam godina. Liječnici tijekom tog istraživanja nisu bilježili nova širenja infekcije sve dok se broj čestica u jednom mililitru krvi nije spustio ispod 50.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim se putem otkrilo da prisustvo virusa u niskoj koncentraciji još uvijek postoji kod 77 posto pacijenata. Rezultat istraživanja je bio da virus HIV-a, iako je terapija bila propisna, nikako ne može biti iskorijenjen, uz to se navodi da rizik prenošenja virusa HIV na druge ljude znatno opada ukoliko je koncentracija na niskom nivou.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara