Virus Nyxem surferima nanio "ograničenu" štetu

PRVI izvještaji sigurnosnih tvrtku kažu da je virus Nyxem, koji je 3. veljače na zaraženim računalima trebao obrisati dokumente najčešće korištenih formata, korisnicima interneta nanio "ograničenu" štetu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana objavljeno je da je oko 300,000 računala širom svijeta zaraženo virusom Nyxem, koji je programiran tako da svakog trećeg u mjesecu s hard diska zaraženog računala trajno obriše 11 različitih tipova datoteka: Oraclove DMP datoteke, Word dokumente DOC, Acessove MDB i MDE datoteke, PDF dokumente, Powerpoint i Excel dokumente (PPS i XLS), Photoshop slike (PSD), te komprimirane datoteke s ekstenzijama ZIP i RAR.

Tvrtke koje se bave sigurnošću na internetu objavile su kako Nyxem nije nanio teže štete surferima, što zbog pravovremenih obavijesti putem medija, što zbog pogreške u programiranju samog virusa.

U prvim satima 3. veljače najveće sigurnosne tvrtke prijavile su tek nekoliko slučajeva brisanja dokumenata sa zaraženih računala. Prema zasad dostupnim podacima, najviše računala zaraženo virusom Nyxem nalazi se u Indiji, Peruu, Italiji i Maleziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus Nyxem širi se, baš kao i velika većina virusa, putem e-maila koji korisnicima nudi pristup pornografskim materijalima ukoliko otvore privitak (attachment) u e-mailu, koji sadrži maligni kod. Naslovi e-maila kao i njegov sadržaj, variraju od maila do maila.

No, čini se da su surferi ozbiljno shvatili upozorenja, te na vrijeme očistili i zaštitili svoja računala. Program kojim možete provjeriti je li vaše računalo zaraženo virusom Nyxem, odnosno očistiti ga od istoga, nalazi se ovdje.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara