Višak kilograma žene vodi u inkontinenciju

Višak kilograma žene vodi u inkontinenciju
Foto: 123rf

MLADE i sredovječne pretile žene imaju dvostruko veće izglede patiti od inkontinencije, utvrdili su australski znanstvenici.

Prema radu objavljenom u časopisu Obesity Reviews znanstvenici su utvrdili da s porastom težine rastu izgledi za nesposobnost zadržavanja urina pa žene s umjerenim viškom kilograma imaju 35 posto veće izglede za inkontinenciju dok je rizik kod pretilih dvostruko veći u odnosu na žene zdrave tjelesne težine.

Nije opasan problem, ali može otežati život

Iako inkontinencija nije opasan zdravstveni poremećaj ona može značajno utjecati na kvalitetu života žene, ističe znanstveni tim predvođen Taylom Lamerton sa sveučilišta Queensland. ''Negativne zdravstvene posljedice povezane s inkontinencijom su osjećaj fizičke nelagode, miris i sram.''

To pak može utjecati na ''fizičku aktivnost, spavanje i osobne odnose'', kažu znanstvenici.

Kako bi utvrdili utjecaj prekomjerne tjelesne težine na nesposobnost zadržavanja urina, znanstvenici su proučili ranija istraživanja koja su sadržavala podatke o tjelesnoj težini i inkontinenciji i koja su obuhvatila 47.293 žene mlađe od 55 godina iz šest zemalja: Australije, Francuske, SAD-a, Danske, Britanije i Nizozemske.

Manje od polovice žena koje pate od inkontinencije traže pomoć

Rezultati novog istraživanja pokazuju da višak kilograma izlaže riziku inkontinencije sve žene bez obzira na dob, kaže Jeanne Clark s medicinskog fakulteta Johns Hopkins u Baltimoreu u saveznoj državi Maryland.

"Ljudi misle da je to nešto što pogađa samo starije žene", kaže Clark koja nije bila povezana s istraživanjem. ''No ovo pokazuje da može pogoditi i mlađe žene i da su višak kilograma i pretilost faktori rizika.''

Procjene su da gotovo 50 posto žena u nekom trenutku života pati od inkontinencije, a manje od polovice potraži pomoć, kaže Clark. ''Ako nastupi iznenadno, morate potražiti pomoć jer bi se moglo raditi o infekciji urinarnog trakta. Ako započne postupno, i tada trebate potražiti pomoć jer se mogu poduzeti neke stvari da vam se pomogne."

Kod žena kod kojih se uz pretilost razvije inkontinencija stanje se često popravi nakon što izgube na težini, kaže Clark.

A žene koje su pretile i kod kojih se još nije pojavila inkontinencija mogle bi razmisliti o gubitku težine kako bi spriječile pojavu problema, dodaje Clark.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara