Više od 300 navijača uhićeno nakon sukoba BBB-a s ultrasima Sparte

Više od 300 navijača uhićeno nakon sukoba BBB-a s ultrasima Sparte

DANAS oko 18 sati u samom centru Praga Dinamovi navijači sukobili su se s ultrasima Sparte uoči večerašnje utakmice Kupa Uefa, a morala je intervenirati i policija.

Dinamovi navijači na trgu su se počeli skupljati tijekom poslijepodneva, a kad ih se okupilo oko 300 poletjele su boce najprije prema navijačima Sparte, a zatim i prema policiji. U sukobu s policijom su tri ili četiri navijača ozlijeđena, pričaju svjedoci, a češki portal novinky.cz piše kako je jedna osoba ostala ležati u lokvi krvi nakon čega ju je skupila Hitna pomoć.

Češka policija uhitila je više od 300 ljudi, javljaju praški mediji, te ih privela u stanicu. "Navijači su policiju počeli napadati taman kad su se spremali krenuti na stadion. Letjele su boce, a jedan je policajac lakše ozlijeđen kad se porezao na staklo", objasnila je glasnogovornica policije Iva Knolova, te dodala da su se sukobi oko 19 sati napokon smirili, a mirniji navijači su produžili prema stadionu. Neki su češki mediji javili kako je ozlijeđeni policajac ranjen nožem. Češka policija blokirala je dio trga, oko gradske vijećnice, na kojem je došlo do sukoba, a u borbi protiv huligana morali su koristiti i suzavac. Posljednja agresivnija skupina Dinamovih navijača napokon je privedena tek u 20:15, kad je utakmica već počela. Do kraja sukoba ukupno je ozlijeđeno osam policajaca.

Hrvatsko veleposlanstvo u Pragu: Uhićeno stotinjak Dinamovih navijača

Glasnogovornik hrvatskog veleposlanstva u Pragu tvrdi da je situacija znatno mirnija nego što je lokalni mediji predstavljaju. Prema njegovim je informacijama privedeno stotinjak hrvatskih navijača, ali većina njih je uskoro puštena na slobodu.

Dinamovi navijači nakon utakmice (u kojoj je Dinamo izborio prolaz u skupinu Lige Uefa rezultatom 3:3) su zadržani na stadionu nešto više od 45 minuta prije nego ih je policija ispratila do izlaza. No, češki mediji strahuju kako će se navijački obračuni u Pragu nastaviti i tijekom noći. Navijači su se nakon odlaska sa stadiona razišli, a jedna se veća skupina (oko sto navijača) opet uputila prema glavnom gradskom trgu.

"Krvavo bojno polje"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Centar Praga pretvorio se u krvavo bojno polje nakon što je horda hrvatskih huligana policiju napala bakljama, kamenjem i bocama", piše portal blesk.cz. Hrvatski su navijači na trgu fotografima "pozirali" s uzdignutom desnicom, prepoznatljivim nacističkim pozdravom, što je šokiralo češku javnost.

Češki mediji javljaju kako je u Prag stiglo više od 1100 Dinamovih navijača, a većina ih je dan provela u praškim restoranima i kafićima gdje su se spremali za susret. "Nerede na trgu izazvali su pripadnici ekstremne navijačke skupine Bad Blue Boys", stoji u izvještaju portala Novinky. Tijekom dana Dinamovi navijači u centru Praga izazvali su nekoliko manjih sukoba; jedna se skupina u kafiću sukobila s konobarom oko previsokog računa, dok je drugima policija "opalila" kaznu zbog pogrešnog parkiranja.

Svjetski mediji pišu o "fašističkim huliganskim hordama iz Hrvatske"

Češki novinari podsjećaju kako su BBB nerede počeli izazivati još tijekom noći, kad je veća skupina navijača ušla u sukob s policijom, a nakon što su kamenjem i bakljama zasuli policijsko vozilo intervenirali su i specijalci koji su smirili nerede, ali nisu nikog uhitili. No, danas zato nisu imali milosti prema huliganima, javljaju češki mediji.

O neredima koje su Bad Blue Boysi izazvali u Pragu izvijestili su i vodeći svjetski mediji pa su tako i utjecajne agencije Associated Press, Reuters, AFP, DPA posvetili nekoliko redaka divljanju "hrvatskih huligana", a pozivaju se i na izvještaje čeških medija koji su pisali kako je "ulicama Praga tekla krv", a Dinamove navijače opisali kao "divlje horde huligana". Sliku Hrvatske u svijetu sigurno nisu poboljšale ni fotografije Dinamovih navijača kojima je fašistički pozdrav ideja provokacije.

R.I.
Foto: Novinky.cz/AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara