KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Više od 400 liječnika je u izolaciji. Beroš: Funkcioniranje sustava nije ugroženo

Više od 400 liječnika je u izolaciji. Beroš: Funkcioniranje sustava nije ugroženo
Foto: Davor Javorović/Pixsell

MINISTAR zdravstva Vili Beroš komentirao je u HRT-ovoj Temi dana činjenicu da imamo sve više oboljelih u zdravstvenom sustavu. 

Sve više je medicinskog osoblja u samoizolaciji, samo u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu ih je više od 230, no ministar ne smatra da je to zabrinjavajuće.

"U ovom trenutku nije zabrinjavajuće, postoji fleksibilnost i mobilnost zdravstvenog sustava, ranija odluka o mobilizaciji omogućava nam da se brzo prilagodimo na situaciju i odgovorimo na te izazove, preko 200 liječnika, sestara je u izolaciji, no u ovom trenutku na osnovu unutrašnjih resursa, odnosno pomoći iz Klinike za traumatologiju, KBC Sestre milosrdnice uspio je sačuvati funkcioniranje svoje službe. Ukoliko je potrebno, mobilizirat ćemo i druge zdravstvene resurse. U ovom trenutku funkcioniranje sustava nije ugroženo", poručio je.

Dodao je kako je trenutačno, zahvaljujući unutarnjim resursima KBC-a Sestara milosrdnica i pomoći kolega s Klinike za traumatologiju, sačuvano funkcioniranje službe i najavio da će se, ako bude potrebno, mobilizirati i drugi zdravstveni resursi. Beroš vjeruje i da će najveći dio djelatnika koji su sada u samoizolaciji, nakon isteka od 14 dana, biti sposobni obnašati svoju službu. 

Ministar je izvijestio da je u ovom trenutku u samoizolaciji 495 zdravstvenih djelatnika, ustvrdivši kako u ovom trenutku nije ugroženo funkcioniranje zdravstvenoga sustava. Podsjetio je da je već i ranije, zbog vrlo specifičnih subspecijalnosti, premještan dio specijalista primjerice iz KB Dubrava u KBC Sestre milosrdnice i najavio da će tako biti i u budućnosti ako bude potrebno.

Izjava upućena onima koji se više bave politikom, a manje poslom

Kratko se osvrnuo i na svoju reakciju s današnje konferencije za novinare na kojoj je rekao "da u svakom ratu postoji peta kolona", priznao da je reagirao impulzivno, ali da i sada, razmišljajući, to ponavlja.

Rekao je da je nekoliko minuta prije presice dobio slike koje "kao da datiraju s KBC-a Zagreb i pokazuju prazne police, te je instinktivno nazvao ravnatelja i pitao je li to istina, a pokazalo se kako to nije točno".

"Ponavljam svoju izjavu, ali ona nije upućena zdravstvenim djelatnicima koji samoprijegorno rade na prvoj crti obrane, nego onima među nama koji se više bave politikom, a manje svojim poslom - liječenjem bolesnika" rekao je.

Osvrnuo se i na apel Hrvatske liječničke komore da treba promijeniti kriterije za testiranje na koronavirus. Istaknuo je kako osobno o tome nema mišljenje jer zajednički stav baziraju na stručnim i znanstvenim utemeljenjima. Dodao je da se u Hrvatskoj radi sve kako bi se povećala testiranja, ali je indikacija u domeni struke koja ima jasne upute, a rezultati pokazuju da smo na neki način uspjeli spriječiti eksponencijalni rast krivulje.

Na pitanje misli li da Hrvatska može izbjeći "talijanski i španjolski scenarij", odgovorio je da Krizni stožer Ministarstva zdravstva i Stožer civilne zaštite RH iz dana u dan promišljaju potrebne mjere i pažljivo balansiraju između opsega tih mjera i redukcije opće životnih aktivnosti.

"Sve su se te mjere do sada pokazale učinkovitima, pa ako se kompariramo sa zemljama zapadne Europe, mislim da dobro stojimo", smatra Beroš..

Kada je pak riječ o muškarcu za kojega je potvrđeno da je uzrok smrti bila zaraza koronaviruom i na pitanje što je o okolnostima toga slučaja pokazala zdravstvena inspekcija, ministar je odgovorio da se okolnosti još ispituju, te da će se, kada ispitivanje bude završeno, sve sagledati i donijeti određeni pravorijek.

O karanteni u kojoj su Murter i Betina te o očekivanom razvoju situacije na toj mikrolokaciji, Beroš je odgovorio kako Nacionalni stožer civilne zaštite uvažava mišljenje županijskih epidemiologa, te su na njihovu sugestiju, a zbog iznenadnog razvoja epidemiološke situacije, poduzete restriktivnije mjere do okončanja epidemiloškog izvida koji je u tijeku.

Zovak: KBC Sestre milosrdnice ima veliki kadar koji može izdržati ovu situaciju

Mario Zovak, ravnatelj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice gdje je u srijedu potvrđen koronavirus pročelniku Zavoda za anesteziologiju, a preko 200 liječnika i medicinskih sestara je u izolaciji, ustvrdio je da njegova bolnica ima dovoljno veliki kadar koji može izdržati ovakvu situaciju.

"KBC Sestre milosrdnice, kao druga najveća bolnica u Hrvatskoj, ima dosta jaki pogon i veliki kadar koji može izdržati čak i ovakvu situaciju kao što je ovako veliki broj u samoizolaciji", izjavio je Zovak za televiziju N1.

Izvijestio je da su trenutno u izolaciji 224 liječnika i medicinskih sestara u toj bolnici, što je, kaže, akumulirani broj od samog početka pandemije.

Istaknuo je kako već sutra istječe 14 dana samoizolacije za neke zdravstvene djelatnike, koji će se nakon testiranja vratiti u puni pogon.

KBC ima oko 4000 djelatnika 

Zovak je rekao da ovaj KBC ima oko 4000 djelatnika, od kojih je 75 posto medicinskih djelatnika na tri lokacije u Zagrebu.

Upitan misli li da bi svakog pacijenta prije ulaska u bolnicu trebalo testirati na koronavirus, odgovorio je kako se slaže da bi bilo idealno u svakom trenutku znati za svakog pacijenta koji ulazi u medicinsku ustanovu je li pozitivan na virus ili nije, ali da to nije realno.

Napominje kako ozbiljan test traje osam i više sati, a nije uvijek precizan i mora se ponavljati, a onaj definitivni je tek nakon sedam dana. "Budimo realni, to nije moguće, nije moguće svakoga testirati", poručio je Zovak.

Ipak, dodao je, na ulazu u KBC zdravstveni djelatnici pokušavaju brzim orijentacijskim pregledom razlučiti tko je rizičan, a tko nije.

Znamo da trijaža nije savršena, ali je jedino što možemo 

"Na taj način radimo trijažu za koju znamo da nije savršena, ali je jedino što u ovom trenutku realno možemo", poručio je.

Zovak je ustvrdio da KBC može zbrinuti sve bolesnike koji dolaze, čak i preuzimaju pacijente iz drugih bolnica. "Pokrivamo i sve druge djelatnosti koje možemo i nijedna djelatnost u KBC-u Sestre milosrdnice nije zaustavljena", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara