Više od 90 posto migranata u Sloveniji napušta državu prije dobivanja azila

Više od 90 posto migranata u Sloveniji napušta državu prije dobivanja azila
Foto: EPA

U SLOVENIJI su ove godine međunarodnu zaštitu zatražila 2803 migranta, ali je više od 90 posto od tog broja u međuvremenu samovoljno napustilo državu i otišlo u druge europske zemlje, kazala je Mojca Špet Potočar, direktorica vladina ureda za opskrbu i integraciju migranata.

"Slovenija im nije ciljna država, a njihova je vlastita odluka da tako postupe, tome se ne možemo suprotstaviti", kazala je na konferenciji za novinare predstavljajući djelatnost te ustanove povodom Međunarodnog dana migranata. Dodala je da je broj onih tražitelja azila koji se za to odlučuju porastao deset posto u odnosu na lani i da se za napuštanje Slovenije sada odlučuje i do 95 posto onih koji su prije toga zatražili azil.

255 osoba još nije dobilo azil

Spomenuti ured slovenske vlade zadužen je, među ostalim, da u suradnji s policijom radi na osnivanju prihvatnih centara u pograničnim općinama koji bi počinjali s radom u slučaju veće migracijske krize. U njima bi postupke s migrantima policija bila dužna okončati u najviše 72 sata, nakon čega bi se vraćali preko granice ili upućivali u azilna prihvatilišta ako zatraže međunarodnu zaštitu.

U Sloveniji se trenutačno nalazi 255 osoba iz trećih država koje su zatražile azil, ali ga još nisu dobile, a međunarodna zaštita od 1991. do sada dodijeljena je za 808 stranaca, kazala je Špet Potočar.

Kao ključne zadaće ureda za opskrbu i integraciju migranata navela je provedbu natječaja za opremu budućih prihvatnih centara, traženje rješenja za nastanjivanje maloljetnih migranata bez pratnje i njihovu uspješnu integraciju u društvo, ali i izradu cjelovite strategije integriranja migranata kojima je odobren azil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara