Više od pedeset posto žena u BiH doživjelo nasilje kod kuće ili na poslu

Više od pedeset posto žena u BiH doživjelo nasilje kod kuće ili na poslu
Ilustracija: 123rf

VIŠE od pedeset posto žena u Bosni i Hercegovini suočilo se s određenom vrstom nasilja u obitelji ili na poslu, podaci su koji su izneseni uoči početka konferencije u organizaciji Zaklade UN-a za borbu protiv nasilja nad ženama koja se održava u Sarajevu. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je govorio na otvaranju skupa, rekao je u izjavi za medije kako je bosanskohercegovačko društvo u posljednjih sedamdeset godina prošlo dug i traumatičan put kako bi se ostvarila ravnopravnost spolova. 

U BiH u porastu nasilje nad ženama

"Institucije BiH će ispuniti svoj dio posla i donijet ćemo zakon, ali je pitanje kako će se on provoditi i odraziti na društvo", rekao je Komšić. 

Po podacima Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, nasilje nad ženama je u porastu. Na razini države je 52,8 posto žena koje su od svoje 15 godine iskusile neki oblik nasilja. 

Na globalnoj konvenciji partnera Zaklade UN-a za borbu protiv nasilja nad ženama, koja je danas počeka u Sarajevu, istaknuto je kako bilo koji oblik nasilja nad ženama predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava. Na taj se način ne ugrožavaju samo žrtve, nego to ostavlja nesagledive posljedice na društvo. 

Na konferenciju u Sarajevu okupilo se 150 članova Zaklade UN-a

Na ovoj trodnevnoj konferenciji, kojom se obilježava početak globalne kampanje "16 dana aktivizma" protiv nasilja nad ženama, nastojat će se mobilizirati javnost širom svijeta u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. 

Ovogodišnja globalna kampanja posvećena je borbi protiv silovanja. Na konferenciju u Sarajevu okupilo se 150 članova Zaklade UN-a iz različitih zemalja svijeta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara