Više od petine vozila u Hrvatskoj ne prolazi tehnički pregled

Više od petine vozila u Hrvatskoj ne prolazi tehnički pregled
Ilustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

PROŠLE godine u prvom pokušaju 22 posto vozila nije prošlo tehnički pregled, a najčešći nedostaci utvrđeni su na uređajima za kočenje, pokazuju podaci Centra za vozila Hrvatske koji otkrivaju i da Hrvatska ima stari vozni park. 

Od ukupno 2,15 milijuna pregledanih vozila na redovnom tehničkom pregledu u 2019. godini, neispravnih je bilo 471,4 tisuće, što je rast od 1,1 posto u odnosu na 2018. godinu.

Uobičajeno najveći broj nedostataka uočen je na uređajima za kočenje, a slijede nepravilnosti na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju.

Oko 70 posto vozila u Hrvatskoj starije je od deset godina

Na trećem mjestu po udjelu neispravnosti su osovine, kotači, gume i ovjes, a slijede nepravilnosti sa samonosivom karoserijom, šasijom i ostalim dijelovima, pa tek onda nepravilnosti s motorom.

Brojna vozila nisu prošla ni eko test pa su tako prošle godine pronađena 82.863 nedostatka na ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila.

Podaci pokazuju i da se najveći dio voznog parka u Hrvatskoj sastoji od starih vozila.

Iako se u 2018. godini prvi put nakon deset godina pojavilo smanjenje starosti voznog parka, s 14 na 13,7 godina, 2019. nije pokazala nastavak tog trenda već stagnaciju (13,8 godina).

To znači da je i dalje oko 70 posto voznog parka u Hrvatskoj starije od deset godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara