Više tisuća Trebinjaca na prosvjedima tražilo oslobađanje "dubrovačkog krvnika" Vučurevića

Više tisuća Trebinjaca na prosvjedima tražilo oslobađanje "dubrovačkog krvnika" Vučurevića

Foto: rts.rs

VIŠE tisuća ljudi danas je u Trebinju zatražilo hitno oslobađanje ratnog gradonačelnika tog grada Božidara Vučurevića, a s prosvjednog skupa odaslana je poruku Srbiji da se Vučurevića hitno pusti iz zatvora.

"Vučurević nije ratni zločinac, nego ugledni Srbin koji je stao na čelo svog naroda u Trebinju i Hercegovini kada je bilo najteže i branio ga", rečeno je na prosvjednom skupu prenosi državna televizija Srbije dodajući kako je organizator skupa bila Srpska demokratska stranka (SDS), čiji je Vučurević bio jedan od osnivača.

Hrvati spalili 50 sela?

"Zar je Vučurević kriv što je branio svoj narod, što je branio svoje Trebinje i što je u okolici Trebinja hrvatska vojska spalila 50 srpskih sela", rekao je zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač dodajući kako je Vučurević za njega - častan čovjek. Radio televizija Srbije prenosi i poruku boraca Republike Srpske koji kažu da je uhićenje Vučurevića uvreda za srpski narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, bivši gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević čeka u Šapcu izručenje Hrvatskoj zbog optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina nad civilima i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. podiglo još u listopadu 2008. godine.

Protjerivao hrvatsko stanovništvo

Vučurevića se optužnicom tereti da je kao predsjednik Skupštine općine Trebinje, predsjednik Srpske autonomne oblasti Hercegovine, predsjednik kriznog stožera i ratnog stožera općine Trebinje te predsjednik ratnog predsjedništva općine Trebinje tijekom 1991. pa do 29. listopada 1995., djelujući individualno i u suradnji s Radovanom Karadžićem, planirao, poticao, naložio i na drugi način pomogao u provođenju ideje stvaranja velike Srbije na prostoru bivše Jugoslavije okupacijom i pripajanjem dijelova teritorija Republike Hrvatske i protjerivanjem hrvatskog stanovništva.

Vučurević je ujedno bio dugogodišnji član SDS-a i jedan od osnivača te stranke. Dubrovčani su Vučurevića najbolje zapamtili po izjavi da će nakon granatiranja "izgraditi još ljepši i stariji Dubrovnik".

Obožavatelj Mladića i Karadžića

Jedan od Vučurevićevih poznatijih kolega iz SDS-a bio je i Radovan Karadžić, prema kojem nikada nije skrivao divljenje, te je bio krajnje razočaran kada je Karadžić uhićen i izručen u Haag. Vučurević spada i u klub obožavatelja Ratka Mladića, za kojeg voli istaknuti da nije ratni zločinac nego profesionalni vojnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara