Visoki dužnosnik kineske vojske: Rat Kine i SAD-a je realnost

Visoki dužnosnik kineske vojske: Rat Kine i SAD-a je realnost

Screenshot: YouTube

RAT Kine i Trumpovog SAD-a "nije samo slogan" već postaje "praktički realnost", rekao je visoki dužnosnik kineske vojske, prenosi Independent.

Kina je prva država s kojom je nova američka administracija došla u sukob, a zbog nesuglasica oko teritorija u Južnom kineskom moru. Američke vlasti rekle su prije nekoliko dana kako će braniti slobodnu plovidbu međunarodnim vodama. Kineske vlasti tvrde to isto, no dodaju kako ne odustaju od teritorija koje smatraju svojima.

Posljednjih tjedana odnosi Kine i SAD-a dodatno su eskalirali zbog američkog postavljanja proturaketne zaštite u Južnoj Koreji. Kineske vlasti smatraju da je riječ, ne o zaštiti, već o američkom pokušaju nadzora velikih dijelova Kine.

Već desetljećima traje i spor između Kine i SAD-a oko statusa Tajvana.

Da Kina ne miruje pokazuju informacije, doduše nepotvrđene, o premještanju raketa bliže ruskoj granici. Te slike su se pojavile na društvenim mrežama, a smatra se da ih je pustila sama vojska u dogovoru s vlastima, kako bi isprovocirali Trumpovu reakciju.

S druge strane, sve ove otrovne strelice iz Kine mogu se protumačiti kao pritiskanje i testiranje mlade američke administracije koja, očito, na samom početku mandata ne može pronaći zajednički jezik s Pekingom.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara