Vjera Amerikancima važnija nego građanima drugih bogatih zemalja

VJERA je mnogo važnija Amerikancima nego građanima drugih bogatih zemalja, zaključuje se u jednoj međunarodnoj studiji objavljenoj u četvrtak.

U Sjedinjenim Državama 59 posto ispitanika odgovorilo je da im je vjera ´vrlo važna´ u životu. To je mnogo veći postotak od onih u drugim razvijenim zemljama; u Britaniji on iznosi 33 posto, u Kanadi 30, Italiji 27, Južnoj Koreji 25, Njemačkoj 21, Japanu 12 i Francuskoj 11 posto.

Ravnatelj Istraživačkog centra Pew, pokrovitelja istraživanja, Andrew Kohut rekao je da su i prijašnja Gallupova istraživanja završila sličnim rezultatima. Prepustivši povjesničarima i sociolozima da objasne zašto je Amerika toliko različita, Kohut je naglasio političku težinu ishoda istraživanja.

´To pokazuje tko smo i što smo oduvijek bili´, rekao je, dodavši kako to ´pokazuje velike razlike između SAD i tradicionalnih saveznika´ u pitanjima kao što su pobačaj ili uporaba novih bioloških tehnika.

SAD je po sklonosti vjeri nadmašilo svih 10 afričkih zemalja obuhvaćenih istraživanjem, šest južnoameričkih i šest azijskih zemalja, među kojima i Turska, koja dijelom spada i u Europu.

Najreligioznija zemlja je Senegal (97 posto stanovništva), a najmanje su pod utjecajem vjere Francuzi i Česi s po 11 posto.

Od zemalja u kojima je još na vlasti komunizam, Vijetnam je pokazao 24-postotnu sklonost vjeri, dok Kina nije dopustila pitanja o vjeri.

Istraživanje je provedeno na 38 tisuća osoba i 46 različitih jezika u razdoblju od srpnja do listopada ove godine, s tim što je u nekim zemljama u razvoju bilo uključeno samo gradsko stanovništvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara