Vjernici ljuti na kardinala zbog bankrota berlinske nadbiskupije

BERLINSKI vjernici su u petak pozvali Vatikan da od kardinala Georga Sterzinskoga preuzme izravan nadzor nad bankrotiranom berlinskom nadbiskupijom i tvrde da se kardinal u nastojanju da drastično smanji potrošnju tiranski ponaša prema crkvenom osoblju.

U petak je objavljeno pismo kojim vjernici traže "apostolskoga administratora", biskupa kojega će imenovati Rim i koji će istražiti stanje u nadbiskupiji koja grca u novčanim poteškoćama.

Sterzinsky se nedavno već javno ispričao zbog financijskih problema, a njemačka biskupska konferencija imenovala je odbor koji će ga voditi u procesu smanjivanja duga nadbiskupije od 150 milijuna eura na podnošljiviju svotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otada je kardinal naredio da se broj župa u nadbiskupiji smanji sa 207 na 106, što znači da bi 440 od 2700 pripadnika crkvenoga osoblja moglo dogodine ostati bez posla. Komentatori kažu da bi nadbiskupija, da je poduzeće, već odavno bankrotirala.

Pismo protiv Sterzinskoga, za koje crkveni izvori kažu da je praktički bez presedana u povijesti njemačke crkve, poslano je kardinalu Giovanniju Batisti Reu, prefektu vatikanske Kongregacije za biskupe. Pismom se također traži da netko provjeri kardinalovo knjigovodstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara