Vjerovalo se da je ona bila prva liječnica u povijesti. Otkrivena je istina

Vjerovalo se da je ona bila prva liječnica u povijesti. Otkrivena je istina
wikimedia.org/Stzeman

BROJNE legende su ispričane o ovoj drevnoj liječnici. Internet i novine su prepuni tekstova o Merit Ptah, pojavljuje se u brojnim knjigama, čak i u kompjuterskim igricama. Nasuprot tome, povjesničar medicine i profesor Sveučilišta u Coloradu Jakub Kwiecinski tvrdi da zapravo nikada nije postojala.

Kwiecinski je neko vrijeme posvetio traganju za relevantnim podacima o Merit Ptah. Prva svjedočenja našao je u knjizi objavljenoj 1938. godine koja govori o ulozi žena u medicini širom svijeta, autorice Kate Campbell Hurd-Mead.

Hurd-Mead u svom djelu kaže da je liječnica Merit Ptah živjela tijekom pete dinastije egipatskog "Starog kraljevstva", odnosno 2730. godine p.n.e. Bila je majka svećenika koji je sahranjen tamo gdje počivaju svi znameniti vladari starog Egipta - u Dolini kraljeva.

"Unutar svećenikove grobnice nalazila se slika i tablete pa su znanstvenici majku ovog čovjeka prepoznali kao drevnu liječnicu. Osim toga, ime Merit Ptah se ne spominje u dokumentima koji su sačuvani iz razdoblja starog Egipta i nema ga na listi drevnih iscjelitelja", objašnjava Jakub Kwiecinski.

Hurd-Mead je u svojoj knjizi spomenula drevnu liječnicu koja je živjela za vrijeme pete dinastije, navodi se u priopćenju UN-a, a prenosi "Livescience" . Ipak, iz konteksta se zaključuje da je riječ o ženi po imenu Peseshet. Postoje dokazi da se ona u tom razdoblju bavila liječničkim pozivom.

Priča o Peseshet se pojavila kada su pronađeni posmrtni ostaci njezinog sina Akhethetepa, koji je bio poznati glasnik u kraljevstvu. Živio je 2400. godine p.n.e. Grobnica je pronađena u Gizi, a iza skrivenih vrata nalazila su se tijela njegovog oca i majke koja je zapravo bila iscjeliteljica.

"Hurd-Mead je vjerojatno bila zbunjena sličnostima ovih obitelji pa je liječničko zvanje pripisala pogrešnoj ženi", objašnjava Kwiecinski. Zbog toga je njezina greška kasnije prerasla u najpoznatiji mit o liječnici starog Egipta.

Legenda o Merit Ptah pokazuje kako se pogrešno tumačenje drevnih spisa i arheološkog naslijeđa može pretvoriti u veliku povijesnu neistinu. Ipak, njihov značaj nije malen, jer predstavljaju važne uzore za žene i njihov napredak na društvenoj ljestvici.

"Iako Merit Ptah nije autentična liječnica starog Egipta, ona jest simbol feminističke borbe i uzor mnogim damama koje su se željele baviti liječničkim pozivom", objašnjava Kwiecinski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara