Vještak na suđenju Miloševiću: Cilj je bilo ujedinjenje svih Srba

Suđenje bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je u petak iskazom Roberta Donie, vještaka optužbe za povijest, koji je temeljem analize zapisnika skupštine Republike Srpske od 1992. do 1995., zaključio da je cilj vodstva RS koji je podržavao i optuženi bilo "ujedinjavanje svih srpskih zemalja".

Kao primjer, naveo je riječi predsjednika RS Radovana Karadžića u skupštini u listopadu 1993.: "Moramo predložiti potpuno ujedinjavanje srpskog naroda iz Jugoslavije, RS i RSK". RS je "privremeno rješenje, a cilj je jedinstvena država i to je dogovoreno sa Srbijom i RSK", rekao je predsjednik skupštine Momčilo Krajišnik.

Donia je naglasio da je Skupština RS 12. svibnja 1992. usvojila, na Karadžićev prijedlog, šest strateških ciljeva, od kojih je prvi i najznačajniji bio "odvajanje od druga dva naroda" u BiH. Ratko Mladić je tada upozorio da je nasilno odvajanje naroda "genocid".

Donia se osvrnuo i na Miloševićev govor na sjednici skupštine RS o prihvaćanju Vance-Owenovog plana, u svibnju 1993. Milošević se zalagao za plan a na zatvorenom dijelu sjednice je govorio da je to "put ka ostvarenju zajedničkog cilja".

Svjedok je ukazao na punu ovisnost vlasti RS o SRJ, na vojnom i financijskom planu. Puno ministara iz vlade RS stalno je boravilo u Beogradu, a plaće za časnike vojske RS isplaćivalo je ministarstvo financija SRJ, na temelju sporazuma predsjedništva SRJ i RS.

U sudnici je pročitao i dio podataka Ratka Mladića o vojnoj pomoći SRJ koji su pokazali da je Vojska Jugoslavije slala bosanskim Srbima desetke tisuća tona streljiva, pored onog koje su naslijedili iz skladišta JNA i dijela koji su sami proizvodili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dio oružja i opreme su i platili i to kompenzacijama s beogradskim poduzećima za ratni plijen, objasnio je Krajišnik na sjednici.

Svjedok je citirao i izjave o djelovanju paravojnih snaga, posebno pohvale vezane uz "vrlo korisno djelovanje Arkana" koji je predložen za gradonačelnika Banja Luke. "Arkan je u službi politike Beograda inače ne bi egzistirao", rekao je jedan zastupnik.

U dijelu ispitivanja o Srebrenici, svjedok je potvrdio da je Karadžić "direktivom br. 7" naredio zauzimanje Teočaka, Srebrenice i Goražda, računajući da "međunarodna zajednica neće reagirati nakon događaja u zapadnoj Slavoniji (Bljesak)". Masakr Bošnjaka nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. čelnici RS su predviđali, naredili i kasnije probali zataškati, rekao je svjedok.

Naveo je i ocjenu zastupnika Milorada Dodika da su "Srebrenica i Žepa najveće greške rata u RS".

"Mi smo zauzeli zaštićene zone UN-a, a poslije mjesec dana smo galamili da se to ne smije učiniti u Krajini", rekao je Dodik.

Optuženi Milošević je osporavao vrijednost vještačenja ocjenom da se oslanja na fragmente izjava s velikog broja sjednica i da je "uklopljeno u unaprijed postavljene zadaće" Tužiteljstva.

Opširno je citirao svoja dva govora pred zastupnicima RS naglašavajući svoje zalaganje za mir i potpisivanje sporazuma. Ispitivanje vještaka Donie bit će dovršeno u naknadno utvrđenom terminu, a suđenje Miloševiću nastavlja se u ponedjeljak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara