Vlada analizirala provedbu svojih programskih prioriteta u 2002.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić ocijenio je danas da je u prošloj godini ubrzan gospodarski rast, osigurana visoka makroekonomska stabilnost, niska inflacija, zaustavljen rast nezaposlenosti, ali da nije promjenjen mentalitet činovnika, da je malo učinjeno na smanjenju administrativnih zapreka ulaganjima.

Sve je bilo lakše mijenjati, nego mentalni sklop ljudi, i to će, uz odgovornije upravljanje državnom imovinom, u 2003. biti osnovni zadatak, istaknuo je Linić na današnjoj vladinoj sjednici govoreći o provedbi vladinih programskih prioriteta u prošloj godini.

Naveo je da je u 2002. s dnevnog reda skinut problem nelikvidnosti, troškovi života porasli su svega 1,9 posto, oživljene su investicije, i to ne samo državne.

Potvrdio je to i ministar financija Mato Crkvenac navodeći da se javljaju male, privatne investicije. Podsjetio je da je u prošloj godini donijet niz poreznih zakona koji ´idu na ruku´ građanima, da su zarade povećane i da će rasti i u 2003.

U malo gospodarstvo je kroz kreditne linije lani uloženo 2,4 milijardi kuna, dok je za ovu godinu osigurano 3,1 milijarda kuna, izvijestio je ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek, izražavajući nadu da će u četiri godine u malo gospodarstvo biti investirano oko milijardu eura.

Od početka mandata Račanove Vlade, u obrtu i slobodnim zanimanjima ostvareno je 35 tisuća novih radnih mjesta, a do kraja ove godine očekuje ih se 50 tisuća, ustvrdio je Pecek.

Uspješno je ostvaren program izgradnje autocesta, dovršen je niz projekata vezanih uz državne ceste, naveo je ministar prometa Roland Žuvanić. Autocesta Zagreb-Split gradi se u zadanim rokovima, zatvorena je financijska konstrukcija za sve cestovne projekte, izvjestio je ministar javnih radova Radimir Čačić.

U ovoj godini planira se upetostručiti gradnja stanova po POS-u, obnoviti kuće za još oko 4.000 stradalničkih obitelji.

U 2002. zabilježen je porast turističkog prometa, u devet mjeseci od turizma je uprihodovano 3,3 milijarde dolara, a procjenjuje se da će za 12 mjeseci taj prihod dosegnuti 3,9 milijardi dolara, rekao je predstavnik Ministarstva turizma.

Ministar za europske integracije Neven Mimica izvjestio je da je ostvaren napredak u približavanju EU, stvorena podloga da se u veljači 2003. podnese zahtjev za članstvo Hrvatske u EU.

Hrvatska je u 2002. bila najsigurnija tranzicijska država i jedna od najsigurnijih u Europi s najmanjim brojem počinjenih i najvećim brojem razriješenih teških kaznenih djela, pohvalio se ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

U dobroj je mjeri izvršena reforma pravosuđa, rekla je ministrica Ingrid Antičević-Marinović, a to se, tvrdi, posebno vidi u imenovanju svih predsjednika sudova, smanjenju zaostataka državnih odvjetništava od 50 posto, popunjavanju slobodnih sudačkih mjesta i osiguranju radnih uvjeta.

Reforme su nastavljene i u sektoru rada i socijalne skrbi, uspostavljen je novi sustav mirovinskog osiguranja i dobiveno 1,5 milijardi kuna za investiranje u okviru tog segmenata. No, nisu donijeti zakoni o radu i o zaštiti radničkih potraživanja.

Ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić izvijestio je da su u osigurane zakonske pretpostavke za unošenje reda i veće pravičnosti među braniteljskom populacijom. Zaposleno je više od 1.500 branitelja, dodijeljeno 150 stanova obiteljima poginulih branitelja i ratnih invalida.

U zdravstvu je, izvijestio je ministar Andro Vlahušić, uvedeno dopunsko osiguranje kojim je u šest mjeseci obuhvaćeno 750.000 osiguranika, uvedeno novo radno vrijeme zdravstvenih ustanova. S tim u svezi, najavio je da će 20 posto bolnica morati raditi do 19 sati.

Sažetu informaciju o provedbi svojih prioriteta Vlada će, vjerojatno, za tjedan dana, poslati Hrvatskom Saboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara