Vlada bolnicama dala 670 milijuna kuna da pokrpaju ogromne dugove

Vlada bolnicama dala 670 milijuna kuna da pokrpaju ogromne dugove

Foto:

VLADA je prihvatila prijedlog Odluke o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač RH za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala i za tu će namjenu osigurati 670 milijuna kuna poštujući kriterij dospjelost duga, bolničkog limita i parametara izvršenosti posla, obrazložio je  ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Sredstva iz te Odluke Ministarstvo zdravstva doznačit će bolničkim zdravstvenim ustanovama na sljedeći način: Klinički bolnički centar Zagreb, u iznosu od 208.136.491  kuna; Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, u iznosu od 92.233.841 kune; Klinička bolnica Dubrava Zagreb, u iznosu od 73.858.292 kune.

Klinička bolnica Merkur dobit će iznos od 30.006.758 kuna, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević 25.455.389 kuna, Klinika za dječje bolesti Zagreb 13.175.190 kuna.

Kliničkom bolničkom centru Rijeka doznačit će se iznos od 33.482.581 kuna, Klinici za ortopediju Lovran, 548.913,00 kuna, Kliničkom bolničkom centru Split 104.406.612 kuna, a Kliničkom bolničkom centru Osijek 88.695.929 kuna.

Zadužuju se bolničke zdravstvene ustanove da u roku od sedam dana od dana doznake sredstava od strane Ministarstva zdravstva pisanim putem Ministarstvu zdravstva dostave izvješće o utrošku sredstava s pripadajućim dokazima iz kojih je vidljivo da su sredstva utrošena pravodobno i namjenski sukladno odredbama Odluke.

Ministarstvo zdravstva zadužuje se da o provedbi Odluke izvijesti Ministarstvo financija u roku od 30 dana od dana njezinog stupanja na snagu, stoji, između ostalog, u zaključku.

Kujundžić ne očekuje udar na zdravstvo zbog olakšica poslodavcima

Ministar zdravstva izjavio je da ne očekuje probleme u financiranju zdravstva zbog najavljenih fiskalnih olakšica poslodavcima, jer je reforma zdravstva vladina stožerna reforma, a i u rebalansu ovogodišnjeg proračuna predviđena su dodatna sredstva za taj sustav.

Vlada je u četvrtak uredbom povećala minimalnu plaću za pet posto, te kao kompenzacijsku mjeru poslodavcima predložila da se prepolovi stopa zdravstvenog doprinosa za radnike na minimalcu, što bi zdravstveni sustav, koji ima oko osam milijardi kuna duga, moglo ostaviti bez dodatnih 250 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić je uoči vladine sjednice izjavio da će taj "kratkoročni gubitak" vrlo brzo biti nadoknađen rebalansom proračuna i povećanjem njegove prihodovne strane zbog većeg broja zaposlenih.

Ministar kaže kako mu je obećano da zdravstvo neće ostati bez tih 250 milijuna kuna, a i ministar financija Zdravko Marić obećao je tražiti proračunske stavke iz kojih će se ubuduće prebacivati sredstva u zdravstveni sustav.

Kujundžić je proteklih dana najavio osnivanje Fonda za inovativne lijekove, koji bi se u prvom redu temeljio na humanitarnim prilozima, odnosno donacijama građana i tvrtki, čemu su se oštro usprotivile udruge pacijenata.

Upitan za taj fond i negativne reakcije na predviđeni način financiranja izjavio je kako je ta ideja odraz realnosti jer "svi zajedno trebamo uznastojati da što prije pacijenti dobiju lijekove".

"Sve više će biti novih lijekova koji kucaju na vrata i u tom smislu taj fond bi trebao, dok lijek ne dođe na listu HZZO-a, pomoći da pacijenti ne čekaju", rekao je ministar.

No, na izravno pitanje kada se može očekivati osnivanje fonda, odgovorio je kako "uistinu ne zna" te da je  "formalna procedura možda već gotova".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara