Vlada će odlučiti o cijeni dionice HT-a do početka javne ponude 17. rujna

Vlada će odlučiti o cijeni dionice HT-a do početka javne ponude 17. rujna

VLADA je na današnjoj sjednici odlučila kako će građani dionice Hrvatskog telekoma moći kupovati od 17. do 27 rujna, dok će za institucionalne ulagače taj rok biti do 5. listopada. Ponudbena cijena dionica će se znati najkasnije do 17. rujna, najavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Ponude građana po povlaštenim uvjetima, dakle, one do 38 tisuća kuna, primat će se od 9 sati ujutro 17. rujna do 20 sati 27. rujna, na šalterima Hrvatske poštanske banke, Erste banke i Financijske agencije, Fine. Da bi ponuda bila prihvaćena, građani moraju, dakle, svoje ponude predati do 29. rujna do 20 sati, pri čemu njihove uplate moraju biti uplaćene i proknjižene do 27. rujna do 23:59 sati.

"Za građane koji žele kupiti dionice iznad tog iznosa, vrijedi isti rok kao i za građane koji kupuju po povlaštenim uvjetima. Uplate moraju biti izvršene najkasnije do 20. rujna u ponoć", kazao je Polančec. Ponude mogu dati sami građani, te putem svog zakonskog zastupnika ili opunomoćenika.

5. listopada dionice idu na burze

Institucionalni ulagači iz Hrvatske i inozemstva ponude za kupovinu dionica moći predati do 1. listopada. No, za njih će rok za uplate završiti 4. listopada u 10,59 sati, zatim se knjiga ponuda zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon isteka rokova za podnošenje ponuda i zaključenja knjige ponuda, Vlada će donijeti odluku o konačnoj cijeni, a 5. listopada dionice T-HT-a trebale bi se naći na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi", najavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Podsjetimo, Vlada je odlučila na javnu ponudu staviti najmanje 16.377.707, a najviše 18.834.363 redovite dionice T-HT-a, što je 20 odnosno 23 posto dionica te tvrtke.

Pravo prvenstva imaju oni građani koji će kupiti dionice za iznos do 38 tisuća kuna. Oni koji dionice ne namjeravaju prodati prvom prilikom kada im skoči cijena na burzi, odnosno pristaju ih imati u svom vlasništvu godinu dana, kupovat će ih po povlaštenim uvjetima, koji kažu da na svakih deset dionica dobivaju jednu besplatno.

Građani koji žele kupiti dionice za više od 38 tisuća kuna, također nemaju pravo na povlaštenu ponudu, odnosno tu besplatnu dionicu.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara