Vlada će SAD-u odobriti korištenje zračnog prostora

Vlada će SAD-u odobriti korištenje zračnog prostora

VLADA će sutra pozitivno odgovoriti na američki non-paper. Iako u Banskim dvorima ne žele reći što se traži od Hrvatske, prema informacijama iz Ministarstva obrane, američki zahtjevi su minimalni, piše "Jutarnji list".

Na sastanku vladajuće koalicije u nedjelju, 23. veljače, predsjednici SDP-a, HSS-a, HNS-a, LS-a i Libre bili su složni. Odlučili su da Vlada udovolji američkim vojnim zrakoplovima u slučaju vojne intervencije u Iraku. Premijer Ivica Račan najavio je da će se konačna odluka donijeti ovaj tjedan, a jučer je potvrđeno da će to biti na surašnjoj sjednici Vlade.

Kakao doznaje "Jutranji", odgovor na američki non-paper bit će pozitivan. To znači da će se odobriti korištenje hrvatskog zračnog prostora i naših aerodroma, no ne i prisutnost stranih vojnika na hrvatskom tlu.

U odnosu na ostale države u regiji, navodno, Hrvatska je dobila najmanje zahtjeve. Amerikanci za sada traže dozvolu za prelete zarkoplova, mogućnost spuštanja aviona u zračne luke i mogućnost punjenja goriva.

U MORH-u kažu kako će maksimalni zahtjev biti dopuštenje da vojnici izađu iz aviona kada sleti u neku od naših zračnih luka. Naime, za prisutnost stranih vojnika na hrvatskom teritoriju odobrenje može dati samo Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari bliski Vladi smatraju da bi se Hrvatska dovela u tešku situaciju ako bi se svaki oblik suradnje tumačio kao sudjelovanje u ratu.

 

 Sve države u regiji na američke zahtjeve odgovorile su pozitivno. Od njih se nisu tražili samo minimalistički zahtjevi, kao što je slučaj s Hrvatskom, nego mnogo konkretniji; korištenje zračnih i morskih luka na određeno vrijeme, te direktno sudjelovanje u vojnim akcijama.

 

Njemačka i Francuska, koje se oštro protive ratu, također su se izjasnile kako će u slučaju rata u Iraku prožiti logističku potporu SAD-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara