Vlada danas mijenja dio Zakona o radu, i dalje ostaju sporni kolektivni ugovori

Vlada danas mijenja dio Zakona o radu, i dalje ostaju sporni kolektivni ugovori

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

IZMJENE Zakona o radu, koje su navodno dobile pozitivno mišljenje Europske unije, naći će se danas na stolu ministara Vlade Jadranke Kosor. Kako je najavljeno, izmjene Zakona o radu utemeljene su i na dogovoru sa sindikatima kao i s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema najavama promjena će biti u smislu da se uvodi odredba prema kojoj ukupni rad radnika tijekom 24 sata može trajati do 12 sati, a izuzeci radnog vremena bit će za specifična zanimanja kao što je tisak, zračni i riječni promet, pošte... Mijenjaju se stavke oko korištenja godišnjih odmora u slučaju promjene poslodavca te pojašnjenja oko otkaza radnicima s profesionalnom nesposobnošću za rad.

No najbitnija stavka, ona oko kolektivnih ugovora još uvijek nije usuglašena, a upravo su kolektivni ugovori bili kamen smutnje Vlade, poslodavaca i sindikata. Prijedlog da pravilnik o radu više ne bude institut koji regulira plaće, već bi se to pitanje rješavalo isključivo kolektivnim pregovorima ili ugovorom o radu, ostao je tako za neko buduće razdoblje.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara