Vlada donijela odluku o konsolidaciji i privatizaciji KIM-a, IPK-a osijek i PIK-a Vrbovec

Hrvatska je Vlada danas donijela nekoliko odluka o konsolidaciji i privatizaciji triju tvrtki iz poljoprivrednoprehrambenog sektora, karlovačkog KIMa, IPK Osijek i PIKa Vrbovec, potvrdio je novinarima potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

Privatizacija tih tvrtki provela bi se pozivnim prikupljanjem ponuda, odnosno pozvale bi se uspješne domaće prehrambeno-prerađivačke tvrtke da dostave svoje ponude.

Karlovački KIM u privatizaciju bi mogao nakon financijske konsolidacije ukopno teške 116,3 milijuna kuna. Tim mjerama država bi svoja potraživanja zamijenila za vlasničke udjele i pokrila gubitke.

Za PIK Vrbovec već je bio raspisan prednatječaj za iskazivanje interesa, na kojeg se javio jedino petrinjski Gavrilović. Očekuje se da tu tvrtku Vlada pozove da podnese obvezujuću ponudu za preuzimanje mesne industrije iz Vrbovca. Javno otvaranje te ponude očekuje se 1. kolovoza ove godine.

U slučaju IPK Osijek Vlada je prihvatila više mjera konsolidacije i privatizacije, od nagodbe sa Slavonskom bankom oko otkupa dionica IPK-a Osijek iz njezina portfelja, otkupa tražbina te banke od dijela tvrtki iz sastava IPK grupe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagodba sa Slavonskom bankom omogućuje Vladi vođenje procesa privatizacije i konsolidaciju te tvrtke, izjavio je Linić.

Prihvaćenim mjerama HFP je ovlašten kupiti od Slavonske banke dionice IPK Osijek za iznos od 102,46 milijuna kuna, te tražbina u ukupnom iznosu od 155 milijuna kuna.

Privatizacija, iz koje je izuzeta IPK Tvornica šećera, predviđa slojevite modele privatizacije pojedinih tvrtki iz IPK grupe.

(Hina) bn az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara