Vlada Federacije BiH i T-HT pred sporazumom o "Eronetu"

VLADA Federacije Bosne i Hercegovine potpisat će uskoro memorandum o razumijevanju s Hrvatskim telekomom iz Zagreba (T-HT) kojim će biti prihvaćena ponuda zagrebačke tvrtke o prijenosu 49 posto vlasničkog udjela T-HT u Eronetu na HT Mostar, piše u četvrtak sarajevsko "Oslobođenje".

"HT Mostar koji je dobio treću GSM licencu za bavljenje mobilnom telefonijom u BiH, nakon očekivanog prijenosa kapitala ostat će u većinskom vlasništvu Federacije BiH (51 posto), dok bi udio HT Zagreb u ovom poduzeću iznosio oko 43 posto. Memorandumom o razumijevanju između HT Zagreb i Vlade FBiH, kako neslužbeno saznajemo, precizirano je da će zagrebačka tvrtka koja se nalazi u većinskom vlasništvu Deutsche Telecoma, imati pravo prvokupa državnog kapitala u HT Mostar", navodi "Oslobođenje".

Citirajući Stipu Prlića, predsjednika Uprave HT Mostar, ovaj list navodi kako su stručnjaci federalne vlade i T-HT već priveli kraju pregovore o ovom pitanju, a to je potvrdio i federalni ministar prometa i komunikacija Nedžad Branković.

Prema njegovoj najavi, Vlada bi o memorandumu o razumijevanju trebala raspravljati 7. listopada.

Ovime bi zapravo otpala mogućnost prihvaćanja ponude što ju je ranije dao Mobilkom Austria nudeći za kupnju većinskog vlasničkog paketa Eroneta 24 milijuna eura.

Austrijska je tvrtka bila zainteresirana preuzeti Eronet kako bi preko te tvrke ušla na tržište mobilne telefonije u BiH i u suradnji s HT Mostar koji je vlasnik GSM licence razvila treću mrežu.

Dogovor federalne vlade i T-HT zapravo podrazumijeva da će zagrebačka tvrtka imati pravo prvokupa bilo kojeg dijela kapitala u HT Mostar kojega bi Federacija odlučila prodati no o tome se, po rječima ministra Brankovića, do sada nije razmišljalo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara