Vlada i sindikati: Odluka HUP-a o prekidu pregovora o ZOR-u je neutemeljena

PREDSTAVNICI Vlade i sindikata ocijenili su danas neutemeljenom odluku Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da prekida pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR), priopćeno je iz Vladina Ureda odnose s javnošću.

Glavni direktor HUP-a Željko Ivančević na današnjem je sastanku trojne skupine, koja usklađuje stajališta socijalnih partnera o izmjenama ZOR-a, prenio stajalište poslodavaca prema kojem se HUP do daljnjega povlači iz pregovora zbog nezadovoljstva dosadašnjim tijekom usuglašavanja.

Ivančević je izjavio da HUP odustaje od pregovora jer nije zadovoljan korekcijama u prijedlogu izmjena ZOR-a i Vladinim popuštanjem sindikalnim zahtjevima.

Predstavnici Vlade i sindikata tu odluku ocjenjuju neutemeljenom jer se nije odstupilo ni u čemu što je dosad bilo tripartitno dogovoreno, navodi se u Vladinom priopćenju.

Socijalni partneri danas su trebali preciznije odrediti područja u kojim bi se tražila kompenzacijska rješenja za otpremnine i otkazne rokove radnicima s 20 i više godina staža.

Predsjednik Vlade Ivica Račan i čelnici sindikalnih središnjica nedavno su se dogovorili da se radnicima koji imaju do 20 godina staža neće smanjivati otpremnine, a da se starijim radnicima kompenzacijskim mjerama nadoknadi gubitak dijela njihovih prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao mjere spominju se povećanje naknada za nezaposlenost, jednokratne novčane naknade u slučaju otkaza, poticaji poslodavcima da ne otpuštaju starije radnike, te financiranje doškolovanja, prekvalifikacije i novog zapošljavanja.

Predstavnici Vlade i sindikata do idućega će tjedna pripremiti potrebne stručne prijedloge, a radna skupina trebala bi se sastati u srijedu, 23. travnja, kako bi se utvrdili konačni prijedlozi, najavljeno je iz Vlade.

Očekuje se da će vladin pregovarač Davorko Vidović, ministar rada i socijalne skrbi, u međuvremenu pozvati predstavnike poslodavaca da se vrate pregovorima.

Premijer Ivica Račan neovisno će o tijeku pregovora održati najavljene odvojene radne sastanke s predstavnicima HUP-a i sindikalnih središnjica, najavila je Vlada.

(Hina) mvr ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara