Vlada i sindikati se dogovorili, zašto se onda u nekim školama sutra štrajka?

Vlada i sindikati se dogovorili, zašto se onda u nekim školama sutra štrajka?
Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

VLADA i sindikati danas su se pomirili i dogovorili da će povećati plaće za pet posto.

Novac su, kako je rekao ministar Marko Pavić, našli. 

Zbog novca koji su "našli" tako da još jednom posegnu u džepove poreznih obveznika, većina je sindikata odustala od štrajka koji su najavljivali. 

No ne svi.

Tko će sutra štrajkati u školama?

U školama će se tako sutra ipak održati jednosatni štrajk, no pitanje je u koliko škola i u kojem obimu.

Štrajk je najavio jedan od dvaju velikih sindikata koji okuplja nastavnike i druge zaposlenike u školama. 

"Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod održat će sutra jednosatni štrajk od 11:55 do 12:55 u 367 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluju njegove podružnice, sa zahtjevom za povećanjem osnovice plaća 18,9 posto", najavio je predsjednik Preporoda Željko Stipić ustvrdivši da upravo za taj postotak zaostaju plaće u javnim službama za onima u gospodarstvu.

I dok sindikat Preporod koji broji oko 3000 članova, najavljuje štrajk, Sindikat hrvatskih učitelja koji ima oko 25 tisuća članova te Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama s oko 11 tisuća članova, nakon današnjeg sastanka objavili su da odustaju od štrajka. 

Dva sindikata popustila vladi, iako se nisu slagali s njihovom ponudom

No nakon sastanka na kojem je dogovoreno mirenje vlade i sindikata, njegova predsjednica Sanja Šprem nije skrivala nezadovoljstvo.

Ona je rekla da je njeno članstvo bilo protiv sporazuma.

"Mirenje je uspješno okončano jer je većina sindikata prihvatila ponudu. Sindikati obrazovanja su se u svojim tijelima izrazili protiv. Sustav obrazovanja nije bio za ovu ponudu", poručila je Šprem čiji je sindikat popustio volji većine i sutra, po svemu sudeći, neće štrajkati.

Do Sanje Šprem smo u nekoliko navrata pokušali doći, no nije odgovarala na naše pozive. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec potvrdio je da odluka o prihvaćanju sporazumu i odustajanja od štrajka nije bila jednoglasna. 

"Odluka nije bila unisona, ali dovoljan je broj predstavnika sindikata za prihvaćanje ove odluke. Ovih osam sindikata prekida sve štrajkaške aktivnosti", rekao je Mihalinec, dodavši da je važno da su se sindikati donekle približili svojim zahtjevima. 

Jedan sindikat u školama je odbio sporazum s vladom, oni će sutra štrajkati

Među osam sindikata koji su objavili kako prekidaju štrajkaške aktivnosti nije bilo sindikata Preporod. Njihovi će članovi, čini se, sutra jedini štrajkati u školama. 

"S obzirom na to da je državni proračun probio gornju granicu od 140 milijardi kuna, mislimo da u njemu ima dovoljno prostora da se udovolji našim zahtjevima i da se to konačno vidi na plaćama učitelja, liječnika, medicinskih sestara, zaposlenih u centrima socijalne skrbi i kulturi", naglasio je Stipić.

Stipić je ustvrdio kako je vlada u postupku mirenja postupila vrlo nekorektno prema Preporodu, kojem su ponudili samo povećanje osnovice za tri posto, dok su predstavnicima osam sindikata javnih službi dali bolju ponudu. "To je nezabilježeno u povijesti socijalnog partnerstva u Hrvatskoj i omalovažavanje više od 9000 članova sindikata Preporod", smatra Stipić i dodaje kako će to biti još veći motiv za sudjelovanje u sutrašnjem štrajku.

Objasnio je i kako će izgledati štrajk. 

Kako će izgledati štrajk?

Najavio je da će učitelji prekinuti nastavu u 11:55 sati i u zbornici održati skupove na kojima će biti pročitana Deklaracija o materijalnom položaju zaposlenih u školama, a nakon toga će se vratiti u razrede na nastavu. Pridružit će se i nastavnici iz popodnevne i ranojutarnje smjene i tako pokazati svoje nezadovoljstvo, kaže Stipić.

Stipić kaže da su sindikati "spremni na dugotrajne pritiske, iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec".

Upitan za komentar sporazuma na koji su pristali čelnici osam sindikata javnih službi, po kojem će osnovica rasti za tri posto od 1. siječnja, te za dva posto od 1. rujna iduće godine, Stipić je rekao da im to nije prihvatljivo jer drugi dio povećanja od dva posto kreće tek u rujnu.

"Ako je to kolegama iz drugih sindikata prihvatljivo i za više se ne mogu izboriti, poštujemo njihovu volju, to je njihovo legitimno pravo potpisati, kao i naše da to odbijemo", kazao je.

"Država nas ne smatra prioritetom"

Smatramo da je nastupio pravi trenutak u borbi za prava prosvjetara, jer nas država očito ne smatra prioritetom iako se puno govori o obrazovanju, poručio je Stipić.

Predstavnici vlade i osam sindikata javnih službi danas su uspješno dovršili proces mirenja dogovorivši povećanje osnovice zaposlenima u javnim službama za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna, za što će vlada osigurati dodatnih 150 milijuna kuna.

Nakon toga sindikati su odustali od štrajka koji su najavljivali za srijedu, 28. studenoga. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara