Vlada i sindikati se nisu dogovorili, štrajk se nastavlja

Vlada i sindikati se nisu dogovorili, štrajk se nastavlja
Foto: Hina

VLADA i sindikati nisu se dogovorili, a štrajk se nastavlja u ponedjeljak.

Više od šest sati trajali su maratonski pregovori između predstavnika sindikata i vlade, koju je zastupao Andrej Plenković.

Sindikati su u Banske dvore došli oko 15 sati, a izašli oko 21:30. Branimir Mihalinec kratko je javnost obavijestio da dogovor još nije postignut.

"Danas smo zaključili da trebamo još malo vremena za razgovor. Sutra ćemo nastaviti pregovore, sutra očekujemo završetak. Dogovorili smo da daljnje izjave ne dajemo, nećemo izlaziti s detaljima", rekao je Mihalinec nakon sastanka.

"Štrajk se sutra nastavlja", rekao je Mihalinec.

"Upravo zbog roditelja i učenika zasad nećemo više govoriti, sve do završetka pregovora kad ćete doznati sve detalje. Pregovaramo, onda ne idemo prema represivnim mjerama", kratko je dodao na pitanje razmatra li se opcija sudske zabrane štrajka.

No iz njegovih riječi može se naslutiti da su blizu dogovora.

Kakva je ponuda?

Mihalinec novinarima koji su satima čekali nije želio otkriti ništa više. Tijekom nedjelje je objavljeno da je vlada sindikatima dala novu ponudu, no on to nije želio komentirati. Navodno je sindikatima predložen rast koeficijenata, i to u dva navrata, 3 posto plus 3 posto. No to nije potvrđeno.

Prije sastanka sindikalisti su jasno dali do znanja da ih zanima samo i isključivo priča o koeficijentima.

Na maratonskom sastanku bila je i ministrica Divjak. Ona se prije samog sastanka kratko obratila novinarima.

"S obzirom da je nedjelja i da je stvarno ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, ja bih rekla prije svega naći brza i hrabra rješenja da čim prije učenici krenu u školu, u tom smjeru svi trebamo raditi.

Kada smo prošli put razgovarali, bilo je razgovora i o koeficijentima, a ja stvarno apeliram na sve da danas bude taj dan da konačno se dogovorimo. Vidjeli ste ovi zaostaci u školama su takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja", izjavila je ministrica.

Želja joj se nije ispunila i štrajk se nastavlja. No, kako se čini, uskoro bi ipak moglo doći do dogovora.

Plenković zbog pregovora ne ide u Madrid

Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu, potvrđeno je u nedjelju navečer iz Banskih dvora. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara