Vlada jedva "preživjela": Berlusconi trebao 316 glasova, Berlusconi dobio 316 glasova

Vlada jedva "preživjela": Berlusconi trebao 316 glasova, Berlusconi dobio 316 glasova

Foto: AFP

VLADA talijanskog premijera Silvija Berlusconija na jedvite je jade preživjela današnje glasanje o povjerenju.

Berlusconiju je za ostanak na vlasti bila potrebna jednostavna većina od 316 glasova zastupnika parlamenta, od njih ukupno 630. Berlusconi je dobio upravo 316, dok je za pad vlade glasao 301 zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do glasanja o povjerenju vladi došlo je nakon perioda žestokih kritika na račun Berlusconija zbog njegove nesposobnosti da izađe na kraj s ekonomskom krizom te zbog političke krize u državi. Sve je kulminiralo jučerašnjim odbijanjem parlamenta da potvrdi jednu od ključnih stavki novog proračuna, nakon čega je sam Berlusconi tražio glasanje o povjerenju kako bi se uvjerio da ima moćnu i kohezivnu vladu.

Prijevremeni izbori pitanje su trenutka

U svom petnaestominutnom obraćanju parlamentu, Berlusconi jučer nije propustio izvrijeđati oporbu, tvrdeći kako imaju opsesiju da ga maknu s vlasi i da nema alternative njegovoj vladi, što znači da prijevremeni izbori ne bi riješili talijanske probleme.

Unatoč tome što je Berlusconi danas "preživio", problemi s dobivanjem većine su evidentni, te mu neće biti lako voditi državu ukoliko će nakon svakog neodobrenog zakona ili prijedloga morati ići na glasanje o povjerenju. S ovako tankom većinom, samo je pitanje dana kada će pasti.

Analitičari talijanske političke situacije smatraju kako je prilično realno očekivati prijevremene izbore već na sljedećeg proljeća, što je godinu dana prije negoli Berlusconiju završava osvojeni mandat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara