Vlada mijenja zakon o sudovima za mladež

Vlada mijenja zakon o sudovima za mladež
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VLADA je sa sjednice u srijedu u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o sudovima za mladež kojima se unaprjeđuje procesni položaj maloljetnika koji su osumnjičenici ili optuženici u kaznenim postupcima i to uvođenjem novih postupovnih jamstava.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je, obrazlažući izmjene, kako je riječ o temeljnom zakonu kada se radi o kaznenom postupku u odnosu na maloljetnike i mlađe punoljetnike, a izmjenama i dopunama implementira se Direktiva EU kojom se ojačava njihova pozicija u kaznenom postupku.

Maloljetnik i roditelji tako dobivaju jedan jasan i na razumljiv način napisan popis prava kako bi se tim pravima znali služiti, rekao je Bošnjaković.

Propisuje se, između ostalog, pravo maloljetnika na pratnju roditelja, skrbnika ili druge odrasle osobe tijekom postupka, a pravo da ima odvjetnika ili branitelja po službenoj dužnosti pomiče se na fazu kad je osumnjičenik, odnosno kad se postupak još u formalnom smislu i ne vodi.

Uhićenom maloljetniku omogućuje se i liječnički pregled kada se u samom postupku utvrdi da je to oportuno, naveo je Bošnjaković.

Zbog smrti načelnika općine vlada je za 28. srpnja raspisala prijevremene izbore za općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Podravska Moslavina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara