Milanović ministrima o slučaju Jakovina: Nemojmo dopustiti da nas na ovakvim sitnicama love!

Milanović ministrima o slučaju Jakovina: Nemojmo dopustiti da nas na ovakvim sitnicama love!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

VLADA na današnjoj sjednici, između ostalog, raspravlja o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te Zakona o elektroničkim medijima.

Na dnevnom redu Vladine sjednice je, uz ostalo, Nacrt prijedloga zakona o tržištu električne energije, izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima.

Izjednačava se roditeljski i posvojiteljski dopust

Izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama produljeno je minimalno trajanje roditeljskog dopusta s tri na četiri mjeseca, pri čemu svaki od roditelja može koristiti po četiri mjeseca dopusta.

Vlada je usvojila izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se regulira neprenosivi dio za roditeljski dopust, obrazložila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

"To je onaj dio koji su mogli koristiti očevi kako bi bili malo više sa svojom djecom i sudjelovali malo više u odgoju i odrastanju svoje djece. Po ovoj izmjeni zakona ta dva mjeseca nisu prenosiva na drugog roditelja. Ovim zakonom se isto tako ujednačilo pravo posvajateljskog i roditeljskog dopusta. Osigurali smo ista prava i za posvojitelje bez obzira na dob posvojenog djeteta. Nadam se da će ova prava malo više iskoristiti očevi", rekla je Opačić.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je kako će se izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima definirati status neprofitnih interentskih portala i sufinanciranje raznovrsnosti elektroničkih medija.

Vlada predložila zakon o tržištu električne energije

Vlada je usvojila prijedlog zakona o tržištu električne energije kojim se definiraju energetske djelatnosti koje se obavljaju kao javne usluge i osigurava da operatori prijenosa i distributeri električne energije budu neovisni i da njihovoj infrastrukturi mogu pristupiti i ostali sudionici u opskrbi električnom energijom.

"Dobra je stvar, naravno, kad usvojimo zakon. Veliki je posao pred Hrvatskom elektroprivredom da ga unutar svog sustava provede. Prije 10-ak dana smo se konačno u HEP-u dogovorili oko točke razvajanja distribucije, prijenosa i proizvodnje što je jedna od ključnih podloga da bi krenuli u restrukturiranje elektroprivrede", istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Milanović ministrima: Pazite na sukob interesa!

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina predložio je uvođenje preferencijalne carinske kvote pri uvozu određenog poljoprivrednog proizvoda kako bi se omogućila nabava sirovine za domaće proizvođače po povoljnim uvjetima te odgovarajuća ponuda kvalitetnog purećeg mesa, koja je pala nakon što se u financijskim problemima našao Puris.

"Pozivam sve da jako oprezno provjere kako ne bi bilo propusta. U vašem slučaju dogodio se propust. Nemojte davati povoda onima koji ne vide balvan revoluciju u svom oku, a vide iver kod drugih", rekao je Milanović ministrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojmo dopustiti da nas na ovakvim sitnicama love i da se ljudi moraju pravdati, a u biti se ne moraju pravdati. Ovdje u materijalnom smislu očito nema ničega, ta firma očito već dugo ne radi", osvrnuo se Milanović na slučaj Jakovine i zaključio da će dugovi sigurno biti plaćeni.

"Budimo u tim stvarima strogi, vrlo oprezni i formalni jer ovo je jedan propust koji se nije trebao dogoditi. On daje poticaj i opravdanim i zlonamjernim kritika. Izbjegnimo to, izbjegavajmo to", zaključio je Milanović.

Milanović pohvalio Miljenićev prijedlog o osnivanju Visokog zemljišnog suda

Premijer Zoran Milanović je na sjednici Vlade pohvalio ministra pravosuđa Orsata Miljenića za pravu malu reformu, ovoga puta zbog prijedloga da se osnuje jedan jedini Visoki zemljišni sud na razini države. Ta bi zakonska inicijativa trebala bitno ubrzati zemljišno-knjižne postupke koji u prosjeku traju 34 dana, ali na nekim sudovima i 300 dana.

"Tu smo razmišljali hoćemo li zadužiti samo jedan Županijski da to radi ili ćemo osnovati jedan novi. Odlučili smo se za novi. To ne iziskuje nova sredstva jer se radi samo o pomicanju sudaca s postojećih odjela u taj jedan, ali mi ćemo konačno dobiti to da će građani dobiti isto rješenje za isti problem, bilo gdje na teritoriju Republike Hrvatske", pojasnio je Miljenić.

Razrješenja i imenovanja na današnjoj sjednici Vlade

Vlada je na današnjoj sjednici, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predložila razrješenje dosadašnjeg člana Uprave Autocesta Zagreb-Macelj d.o.o. Aleksandra Čaklovića s 31. prosinca 2012. godine, radi odlaska u mirovinu te imenovanje Dominika Sugnetića novim članom Uprave, s danom 1. siječnja 2013. godine.

Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Glavnoj skupštini društva RIZ Odašiljači d.d. predlaže se opoziv dosadašnje članice Nadzornog odbora Vesne Čižmar te izbor Romana Klancira za novog člana Odbora.

Radi isteka mandata, razriješeni su članovi Etičkog povjerenstva Dinka Prce, Vesna Šiklić Odak, Radomir Delić, Branko Koren i Gordana Marčetić. Tri nova člana imenovana su iz reda državnih službenika, dva iz reda sindikata, a jedan je imenovan kao predstavnik nevladinih udruga, a to su Vesna Šiklić Odak, Irena Cvitanović, Sandro Mustafagić, Branko Koren, Marija Dill Bračić i Gordana Marčetić.

Dosadašnja članica Povjerenstva za rješavanje odštetnih zahtjeva radnika oboljelih od profesionalnih bolesti zbog izloženosti azbestu Melita Čičak razriješena je te je Tatjana Butorac imenovana novom članicom Povjerenstva, kao predstavnica Ministarstva gospodarstva.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara