Vlada odbacila navode "Večernjeg" po kojima SFOR ne plaća odštete za nesreće

VLADIN Ured za suradnju s međunarodnim institucijama odbacio je danas kao netočan navod objavljen u današnjem Večernjem listu, po kojem su hrvatski građani imali velikih problema kada su nakon nesreća koje je skrivio SFOR tražili odštete, a većina njih nikad ih nije dobila.

Večernji list objavio je tekst pod naslovom "SFOR ne plaća ni cestarinu ni popravak oštećenih cesta" u kojem navodi da su "naši ljudi nakon nesreća imali velikih problema, a većina njih novac nikad nije dobila".

Vladin Ured u reagiranju na taj tekst ističe da je riječ o netočnom navodu jer je većina zahtjeva riješena putem nagodbe.

Pritom pojašnjava da se pitanje odšteta za nesreće koje su skrivili pripadnici međunarodnih organizacija, uključujući i SFOR, rješava na temelju sporazuma s NATO-om o statusu NATO-a i njegova osoblja (SOFA), kao i na temelju Tehničkog sporazuma i njemu pripadajućeg Aneksa o potraživanjima.

Po tom sporazumu rješavanje građanskih procesa protiv pripadnika NATO-a rješava se putem mješovite Komisije za odštetne zahtjeve u Zagrebu i Arbitražnog suda kao posljednje instance.

Ured pritom kaže da podaci za 2002. godinu ukazuju da su svega dva slučaja bila na Komisiji za odštetne zahtjeve, a da do Arbitražnog suda niti jedan slučaj nije došao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara