Vlada ukinula porez na nekretnine, traže novo rješenje: "O ovome će se još raspravljati"

Vlada ukinula porez na nekretnine, traže novo rješenje: "O ovome će se još raspravljati"

Foto: Index

VLADA je danas u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o lokalnim porezima kojima odgađa početak uvođenja poreza na nekretnine, koji je u sklopu porezne reforme bio predviđen za početak iduće godine.

Od poreza na nekretnine tako u novom Zakonu nije ostalo apsolutno ništa. Iz Zakona je izbrisan svaki spomen o njemu i to iz desetak članaka, a ne spominje se ni mogućnost njegovog povratka.

>> Ministar Marić održao je konferenciju za medije nakon sjednice vlade, a mogli ste je pratiti uživo na Indexu.


"Prema podacima koje ste vidjeli, jasno je da su porezni prihodi u porastu. Jasno se vidi porast i iznad originalnog plana", kazao je na pressici Marić.

"Porez na dobit raste snažnom stopom rasta, ali i porez na dohodak. Stimuliranjem raspoloživog dohotka utječemo i na potrošnju i potražnju", dodao je.

"Državni proračun je za 800 milijuna kuna uspješniji od prošlogodišnjeg", zaključio je Marić te dodao da je tome razlog i što imamo "funkcionirajuću vladu".

"Što se tiče poreza na nekretnine... on je dio velike porezne reforme kojom smo zaista napravili puno za građane.

Odustajanje od poreza na nekretnine ne narušava poreznu reformu. Većina odluka je stupila na snagu... Neke odredbe porezne reforme prošle su ispod radara, ali nažalost rasprave u saboru fokusirale su se na neke druge aspekte. Postoji čitav niz stvari koje su u smislu oporezivanja nekretnina dobre, a posebno smo izlazili u susret jedinicama lokalne samouprave", zaključuje Marić.

"O ovoj će se problematici voditi još analiza i rasprava", zaključio je na kraju ministar Marić.

"Komunikacija prema gradonačelnicima i načelnicima općina ide cijelo vrijeme. Mi smo imali jasan plan. Dan je tranzicijski period od godine dana za prilagodbu i prikupljanje podataka. U zadnjoj fazi je bilo prikupljanje podataka o nekretninama. Nikada nije bio cilj da se nekoga penalizira ako nije u roku dostavio podatke o nekretninama", dodaje Marić. "Ažuriranje evidencija ići će i prema novom zakonu kako bismo mogli voditi adekvatnu politiku komunalnog redarenja", dodaje.

"Porez na nekretnine nije najjasnije proveden"

Marić je kazao kako se kroz porez na nekretnine htjelo pod jednu kapu staviti, odnosno objediniti komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i spomeničku rentu, a radi troškovnog i administrativnog rasterećenja jedinica lokalne samouprave.

No, ističe, predstavljanje toga zakona prema građanima "nije najsjajnije provedeno". Pojedini gradovi i općine prema građanima djelovali su pomalo zbunjujuće i procijenjeno je da ne bismo bili kadri promijeniti percepciju stvorenu da je riječ o novom nametu, objasnio je Marić razloge odustajanja od uvođenja poreza na nekretnine.

"Odredbe koje se tiču poreza na nekretnine se stoga brišu i uklanjaju iz ovoga zakona", rekao je. Porez neće stupiti na snagu od 1. siječnja 2018. godine, a na snazi ostaju odredbe vezane uz porez na kuće za odmor, dodao je.

U obrazloženju izmjena stoji kako se uvođenje poreza na nekretnine ukida radi omogućavanja da se i nadalje razmatraju te traže najbolja rješenja financiranja jedinica lokalne samouprave te da se i nadalje provode analize ukupnih učinaka prikupljanja prihoda lokalnih jedinica na sve segmente društva.

Na početku sjednice vlade premijer Andrej Plenković najavio je da će se problematika poreza na nekretnine riješiti kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu. Po njegovim riječima, on će proći prvo izmjene koje su nužne zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a, a potom će uz temeljitu analizu obuhvata načela pravednosti i načela razmjernosti te temeljitu procjenu fiskalnog učinka biti u javnoj raspravi. Ova tema, po premijerovim riječima, bit će stavljena na stol tijekom sljedećih mjeseci.

Vlada - Odluka o odgodi poreza na nekretnine by Index.hr on Scribd

Promjene poreza na motorna vozila

A predloženim izmjenama Zakona o lokalnim porezima uvodi se i promjena kod obuhvata poreza na cestovna motorna vozila. Naime, porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila i motocikala jednom godišnje prilikom registracije, odnosno ovjere produženja važenja prometne dozvole, a utvrđuje se ovisno o godini starosti i snazi motora izraženoj u kilovatima (kW).

Za osobne automobile se porez na cestovna motorna vozila plaća do deset godina starosti, dok za motocikle nema starosnog ograničenja. Takvo zakonsko rješenje preuzeto je iz ranije važećeg zakona koji je uređivao plaćanje poreza na cestovna motorna vozila, a koje se kao takvo primjenjivalo od 2001. godine. Stoga se radi postizanja jednakog načina oporezivanja svih prijevoznih sredstava (osobnih automobila i motocikala), sada izjednačava kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se porez utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do 10 godina starosti.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara