Vlada odlučila: Struja građanima skuplja 5, a tvrtkama 6 posto

ELEKTRIČNA struja će od 1. rujna za građanstvo poskupjeti 5 posto, a za gospodarstvo 6 posto, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Bez obzira na nepopularnost poskupljenja, to je bilo nužno želi li se osigurati normalno poslovanje HEP-a i spriječiti nestašice struje, rekao je ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Alternativa je nestašica struje, dodao je premijer Ivo Sanader.

Vukelić je naveo da je HEP tražio linearno 12 postotno poskupljenje, te da se Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) suglasila s tim držeći da bi opravdano bilo i veće poskupljenje, konkretno između 13 i 14 posto.

Ministarstvo je to odbilo, jer znamo što cijena struje znači za standard građana i za gospodarstvo, rekao je Vukelić.

Cijena struje nije se mijenjala od rujna 2002., a u međuvremenu su, kako kaže Vukelić, povećani troškovi poslovanja i ulazni troškovi HEP-a.

Vlada potvrdila odbijanje svih ponuda za helikoptersku službu

Hrvatski fond za privatizaciju od Vlade je dobio zeleno svjetlo za poništenje natječaja i odbijanje svih ponuda pristiglih za pružanje usluga višenamjenske helikopterske službe (VHS).

Razlog takve odluke su pregovori s ruskom stranom koja bi klirinški dug Hrvatskoj trebala vratiti u helikopterima opremljenim za vatrogastvo, objasnio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Želimo dobre odnose s BiH, istaknuo je premijer Ivo Sanader, izvijestivši da su završeni pregovori o ugovorima o dvojnom državljanstvu i o uređenju imovinskopravnih odnosa s BiH.

Sanader je naveo da ga je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, koji je gost Banskih dvora, zamolio da zbog usuglašavanja, ti ugovori danas ne budu potpisani, nego parafirani.

Bosanska je strana odustala od zahtjeva da njeni građani nekretnine u Hrvatskoj stječu pod istim uvjetima, kao i hrvatski, prihvativši prijedlog da se pravo vlasništva stječe sukladno unutarnjem zakonodavstvu, uz uvjet uzajamnosti, te sukladno odredbama o stjecanju nekretnina stranaca.

Takva se odredba već nalazi i u sličnim ugovorima sa Slovenijom i Makedonijom.

Ina do konca 2009. mora udovoljiti propisane standarde u proizvodnji loživih ulja, odlučila je Vlada, produljivši Ini rok, koji je istekao 1. srpnja ove godine.

S 5,5 milijuna kuna država će sufinancirati suzbijanje najezde komaraca u Osječko-baranjskoj županiji.

Najezda komaraca ozbiljan je problem za tamošnje stanovništvo i neke se općine ne mogu same nositi s tim, objasnio je Polančec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je odlučila da se za potrebe stradalnika Domovinskog rata kupi 12 neprodanih stanova iz programa POS-a u Buzetu, Ivanić Gradu, Križevcima, Popovači, Sisku, Solinu i Vinkovcima, za što će izdvojiti 4, 6 milijuna kuna.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na čelu je odbora za pripremu Konferencije "Hrvatski put - društvo utemeljeno na znanju", a na čelu povjerenstva za osnivanje muzeja Marka Pola u Korčuli je ministar kulture Božo Biškupić.

U proračunu više novca, nego lani

U prvih šest mjeseci ove godine u državni se proračun slilo 7,2 posto ili 2,7 milijardi kuna više novca nego u isto vrijeme lani, istaknuto je danas na sjednici Vlade koja je prihvatila izvješće o izvršenju državnoga proračuna za prvo polugodište 2005.

Te brojke govore o uspješnosti izvršenja proračunskih prihoda, te o rastu gospodarskih aktivnosti, posebno o oporavku u drugom tromjesečju, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Vidljiv je nastavak trenda gospodarskog rasta jer i podaci za srpanj govore o daljnjem ubrzanom rastu prihoda proračuna, kazao je Sanader, dok je ministar financija Ivan Šuker najavio da će se pravi efekti vidjeti kada budu poznati i stignu prihodi za kolovoz.

Državna je riznica sva plaćanja proračuna uredno izvršila, a deficit od 4,8 milijardi kuna u cijelosti je financiran na domaćem tržištu. Financiranje deficita do kraja godine, najavljeno je, također će biti s domaćeg tržišta.

Zaduživanje na domaćem tržištu istodobno je utjecalo na smanjenje vanjskog duga na ispod 10 posto godišnjeg rasta, što je najmanji godišnji rast vanjskog duga unatrag tri godine, kazao je premijer.

Ministar financija Ivan Šuker naglašava da su prihodi proračuna u prvih šest mjeseci iznosili 39,6 milijardi kuna, pri čemu su prihodi od poreza povećani 6,2 posto i iznosili su 23,14 milijardi kuna.

Vlada je prihvatila smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2006. do 2008., prema kojima će realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine iznositi 3,7 posto, dok će u idućim godinama ubrzati s 4 posto u 2006. na 4,3 posto u 2008.

Vlada tako procjenjuje da bi BDP po glavi stanovnika sa sadašnjih 6220 eura trebao porasti na 8250 eura u 2008.

Inflacija bi trebala ostati niska, pri čemu bi vanjski dug, s 82,1 posto BDP-a lani postupno trebao biti smanjivan na 77,7 posto BDP-a u 2008.

Do te godine Vlada planira daljnje smanjenje deficita opće države s ovogodišnjih 4,2 posto na 2,8 posto BDP-a.

Razina vanjskog duga bi trebala ostati ispod 80 posto, kaže Sanader. Za 2006. bi dug trebao iznositi 25,5 milijardi eura, a 2008. 28,7 milijardi kuna što bi iznosilo 77,7 posto BDP-a.

Premijer Sanader je istaknuo da će investicije iz proračuna i u idućim godinama iznositi oko 7 posto BDP-a što Hrvatsku svrstava među zemlje s najvišom stopom investicija iz proračuna u odnosu na zemlje EU i zemlje kandidate.

Zdravstvo, mirovinski sustav, znanost te reforma pravosuđa i dalje su Vladini prioriteti, kazao je Sanader.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara