Vlada po redovnoj proceduri u Sabor uputila prijedog zakona o HRT-u

PRIJEDLOG zakona o Hrvatskoj radioteleviziji po kojem bi se ustrojila kao javna ustanova s tri organizacijske jedinice Hvatskim radijom, Televizijom i Glazbenom proizvodnjom, Vlada je s današnje sjednice poslala Hrvatskom saboru na donošenje po redovnom postupku.

Iako aktualna situacija na HTV-u nameće drugačije, Vlada predlaže da predloženi zakon ide po redovnom, a ne po hitnom postupku kako bi se dobila što bolja rješenja, rekao je ministar kulture Antun Vujić čije je Ministarstvo izradilo predloženi zakon.

Stanje na HRT-u Vujić smatra zabrinjavajućim, navodeći da jedni traže ostavke jednih, drugi drugih, jedni daju kolektivne ostavke, a četvrti bi dali ostavke, ali da se one ne prihvate.

Upozorio je da su linije upravljanja i odgovornosti na HTV-u do te mjere nepovezane da se i temeljem važećeg zakona potiču konflikti, da se bilježe mnogo slabiji poslovni rezultati.

Predloženi zakon treba omogućiti novu rundu povjerenja u toj kući, naglasio je Vujić.

Upozorio je da se kasni s objavljivanjem natječaja za koncesiju treće televizijske mreže - natječaj je trebao biti objavljen do 1. prosinca.

Ministar zaštite okoliša Božo Kovačević ustvrdio je da se svaka koncepcija o ustroju HTV-a razbije o činjenicu da na Televiziji postoje snažne skupine koje je zloupotrebljavaju u svoju korist.

Zauzeo se za radikalnie poteze - privatizaciju cjelokupnog sustava i ukidanje pretplate.

Smatra, da se time ne bi dovelo u pitanje načelo javne televizije, jer bi državni proračun mogao financirati proizvodnju određenih programa i platiti da se emitiraju na televiziji na kojoj želi.

Kovačević smatra da treba izbjeći situaciju da Vlada raspravlja o tome je li ovaj ili onaj urednik dobar ili ne, kao i situaciju da televizija izvještava je li i koji urednik smijenjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Apsurdno je, kaže, da medij kao takav postaje predmet medijske obrade.

Predloženi zakon kao tijela upravljanja HRT-om utvrđuje Vijeće, Ravnateljstvo i glavnog ravnatelja HRT-a.

Temeljna zadaća Vijeća bio bi nadzor nad provedbom programskih načela i zakonskih obveza.

Članove Vijeća birao bi i razrješavao Hrvatski sabor temeljem javnog poziva.

Vijeće bi pak, po provedenom javnom natječaju, imenovalo glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelje Radija, Televizije i Glazbene proizvodnje te direktora programa i glavnog urednika informativnog programa.

U nadležnosti vijeća bilo bi i njihovo razrješenje koje bi se moglo pokrenuti samo u slučajevima koje propisuje zakon.

Direktor programa i glavni urednik Informativnog programa (IP) funkcije su koje se uvode po uzoru na europske radiotelevizije.

Direktor programa odgovarao bi za organiziranje i usklađivanje programa s načelima propisanim u zakonu, programskoj i poslovnoj politici, a odgovarao bi i za izradu godišnjeg, odnosno sezonskog rasporeda programa.

Glavni urednik IP-a odgovarao bi za organizaciju tog programa, te za informacije objavljene u njemu.

Do sredine veljače iduće godine Saboru bi trebali biti predloženi i novi zakon o telekomunikacijama, o elektronskim medijima, te o medijima, najavljeno je na sjednici Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara