Rafinerija se ne gasi, ministar Dobrović promijenio mišljenje

Rafinerija se ne gasi, ministar Dobrović promijenio mišljenje

Foto: FAH

DVA MOST-ovca danas su potvrdila kako se na razini Vlade razgovara o tome kako je neizbježno gašenje rafinerije u Sisku.

Ipak, Index danas doznaje kako se sisačka rafinerija neće gasiti - ministar Slaven Dobrović promijenio je mišljenje u roku od nekoliko sati te novinarima kazao da se rafinerija u Sisku neće gasiti i da nema straha od gubitka radnih mjesta.

Ujutro drugačija priča

Bivši Mostov ministar gospodarstva i aktualni saborski zastupnik Tomislav Panenić zatražio je stanku na današnjoj sjednici Sabora kako bi upozorio na odnos INA-e i MOL-a. Izjavio je kako uznemiruju izjave čelnika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako će MOL grupa slijediti svoj poslovni put s INA-om ili bez nje.

> Panenić: Izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neizbježno

"Bez obzira kako mi trpjeli stanje, izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno", upozorio je Panenić, a prenio je i izjavu Hernadija koji je priznao da se loše upravljalo INA-om.

"Sada MOL pokušava do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju rada što uključuje prestanak rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačenje modernizacije rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore i jedna i druga. Time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao u Budimpešti i Bratislavi, a naš mediteranski dio putem terminala u lukama. Stoga je jasno da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji", naglasio je Panenić.

Aktualni ministar ministar zaštite i okoliša Slaven Dobrović potvrdio je pred Vladom za novinare najave Panenića o tome da će rafinerija u Sisku biti zatvorena, a dodao je i kako se razmišlja o gašenju rafinerije u Rijeci.

Dobrović: Dugoročno - to se mora gasiti

"Radi se o osjetljivom pitanju koje treba razriješiti. Pitanje upravljanja Inom zahtijeva ozbiljnu analizu. Idemo prema postfosilnom društvu i neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti - radi se o tranziciji i ona se mora napraviti - vodeći računa o radnim mjestima", kazao je, a na pitanje o tome znači li to da počinje zatvaranje sisačke rafinerije, Dobrović je odgovorio kako je rasprava već započela.

"Počinje rasprava kako to riješiti i u što transformirati proizvodne kapacitete.  U neko doba to će se definitivno morati zatvoriti - ne na uštrb radnika. Pitanje je i otpremnina - to treba napraviti na zdravi način i sačuvati radna mjesta", kazao je.

"Razgovori o tome na razini Vlade su već u toku i o tome će se razgovarati i s Molom", zaključio je Dobrović.

Sekulić: Je li Mol toliko moćan?

Predrag Sekulić iz sindikata Nova solidarnost izjavio je za HRT kako o svemu navedenom sindakate nije nitko obavijestio.

"Dobrović nije morao dolaziti na ovo mjesto ako njegova odluka bude išla u ovom smjeru. Je li Mol toliko moćan ili mi imamo toliko 'kilave' političare da ne mogu izboriti naše interese", pitao se Sekulić te dodaje da oni neće dozvoliti odvoz nafte iz rafinerije Sisak jer za to nema razloga.

"Poslovni rezultati rafinereije su poztivni i zahjtevamo konsenzus političara oko ovog pitanja", upozorava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara