Vlada predložila smanjenje PDV-a na 20 posto od 1. siječnja 2005.

VLADA premijera Ive Sanadera predložila je danas, na svojoj prvoj sjednici, smanjenje stope PDV-a s 22 na 20 posto, a snižena bi se stopa primjenjivala od 1. siječnja iduće godine.

Prijedlogom o smanjenju stope PDV-a, kaže premijer, želi se stvoriti klima da tih dva posto završi u džepu hrvatskih građana.

Želimo tih 3 ili 3,5 milijardi kuna, koliko će biti manji prihodi proračuna zbog smanjenja stope PDV-a za 2 posto, investirati u standard hrvatskih građana, a ne u profit, kazao je Sanader.

Snižena stopa PDV-a primjenjivala bi se od 1. siječnja 2005.

Premijer pojašnjava da se ne može primjenjivati retroaktivno od 1. siječnja 2004., jer zakonske izmjene trebaju proći saborsku proceduru, treba vidjeti stanje državnih financija.

Premijer i resorni ministar financija Ivan Šuker najavili su i uvođenje reda u državne i javne financije. Tomu bi, po premijerovoj najavi, trebalo pomoći i ponovno uvođenje Financijske policije.

Šuker ističe da će se sprečavanjem sive ekonomije i učinkovitijim sustavom naplate poreza, trošarina i doprinosa stvoriti uvjeti za smanjenje PDV-a i neke druge porezne olakšice.

Upozorio je pritom i na probleme i nelogičnosti u naplati PDV-a, najizdašnijeg proračunskog prihoda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U naplati PDV-a, kaže, ne vide se dobri rezultati turističke sezone, kao i da se uobičajeno u siječnju ostvaruju najlošiji rezultati od prihoda od PDV-a iako se u tom mjesecu plaća PDV za prosinac, mjesec u kojem se uobičajeno najviše troši u trgovinama.

Potkrijepio je to i podatcima da su prihodi od PDV-a u srpnju, kolovozu, rujnu oko 7,4 milijarde kuna, dok se u listopadu, studenom, prosincu uprihoduje 7,8 milijardi kuna.

Očito je, kaže Šuker, da velik dio novca koji bi trebao ići u državni proračun ostaje izvan njega.

Tvrdi i da se nitko u Ministarstvu financija u protekle tri godine nije pozabavio time "zašto novac curi iz proračuna".

Šuker je iznio i podatak o oko 25 milijardi kuna nenaplaćenih državih prihoda, a procjenjuje da je to i više, 30 milijardi kuna.

Predložene izmjene Zakona o PDV-u donose još neke novine - tako bi prekršaj činio onaj tko ne obračuna ili ne uplati PDV, ne bi, dakle, više trebale kumulativne okolnosti, jer je prema važećim odredbama prekršaj činio onaj tko ne obračuna i ne uplati PDV.

Premijer je pozvao ministre da, u razumnom roku, izvijeste ministra financija o ukidanju suvišnih računa u ministarstvima.

Informacije govore da u nekim ministarstvima ima 15,16 do čak 26 različitih računa, upozorio je premijer Sanader.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara