UHLJEBISTAN

Vlada prije godišnjeg poslala 25 milijuna naših kuna u BiH. Više od 7 ide Crkvi

Vlada prije godišnjeg poslala 25 milijuna naših kuna u BiH. Više od 7 ide Crkvi
Foto: Pixsell/Dusko Jaramaz/Vlada

HDZ SE danas na Twitteru pohvalio “kontinuiranom pomoći naše Vlade Hrvatima u BiH - novih 25,8 milijuna kuna za bolnice, vrtiće, škole, domove…”, ističući da “Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem nastavlja s pružanjem snažne potpore Hrvatima u BiH”. 

Doista, na sjednici 1. kolovoza, taman prije odlaska na godišnji odmor, Plenković i društvo su podržali to da se iz hrvatskog proračuna podijeli još 28,5 milijuna naših kuna u BiH, stoji u dokumentu koji nosi službeni naziv “Odluka o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu”.

Index je odlučio detaljnije istražiti na što su točno otišli novci hrvatskih poreznih obveznika.

Financiraju se programi iz kulture, obrazovanja, zdravstva i ostalog

“Republika Hrvatska, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, kontinuirano skrbi o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, štiteći njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini čime se ujedno potvrđuje snažna potpora i odgovorna politika Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi”, navodi se u odluci, a za njenu provedbu je zadužen Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji vodi HDZ-ovac Zvonko Milas.

Programima i projektima iz područja kulture dodijeljeno je 6 milijuna i 820 tisuća kuna, za obrazovanje i znanost odlazi 6 milijuna i 290 tisuća, za zdravstvo odlazi 6 milijuna i 120 tisuća, a za projekte ostalih područja još 6 milijuna i 570 tisuća kuna. Sveukupno je to 25 milijuna i 800 tisuća kuna.

Većinu novca za kulturne programe i projekte zapravo dobiva Katolička crkva

Znakovito je da Plenkovićeva vlada i HDZ kao potporu Hrvatima vide izdašno financiranje Katoličke crkve u susjednoj državi. Tako će, među ostalim, 400 tisuća kuna pripasti Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, 450 tisuća franjevačkom samostanu u Tuzli, franjevcima u Ljubuškom i Tolisi ide ukupno 700 tisuća, dok franjevačkom samostanu Plehan RH daje pola milijuna kuna. Dakle, za samo pet crkvenih lokacija Hrvatska će iskašljati dva milijuna kuna!

No Katolička crkva u BiH uspješno siše hrvatski proračunski novac i na druge načine. Njima se daju sredstva i za programe u kulturi, obrazovanju i u zdravstvu. Vlada RH tako financira 34 programa i projekta u kulturi, no kada se pogleda tko taj novac dobiva, jasno je da su 16 primatelja razne crkvene ustanove, dakle skoro pola od sveukupnog broja odobrenih projekata za financiranje. Oni će dobiti skoro 4 milijuna kuna od sveukupnih 6,8 milijuna kuna koje, kao, idu za kulturu. Katolička crkva je samo iz programa za kulturu Hrvata u BiH koje financira hrvatska vlada dobila više od pola sredstava.

Crkva siše novac i za programe u obrazovanju i zdravstvu

Tu naravno pohlepa Katoličke crkve ne staje, pa je od 17 projekata iz područja znanosti 5 crkvenih, na koje odlazi oko milijun i tristo tisuća kuna od sveukupno 6,3 milijuna za ovo područje. Crkva se ugurala i u programe zdravstva, u kojima od 6,1 milijun kuna dobiva milijun i 550 tisuća, a i u ostalim programima dobiva 360 tisuća kuna od sveukupno 6,5 milijuna.

Kad se sve to zbroji, od 25,8 milijuna koje RH po odluci Plenkovićeve vlade daje za pomoć Hrvatima u BiH, Katolička crkva dobiva oko 7,2 milijuna kuna.

Hrvatska financira Čovićevu stranačku televiziju

Hrvatska će s 450 tisuća kuna financirati i obnovu i opremanje Hrvatske radiotelevizije Herceg Bosne sa sjedištem u Mostaru. 

Ovo je možda i najskandaloznije od svega u odluci Plenkovićeve vlade i to iz nekoliko razloga. Već sada je jasno da ta televizija neće funkcionirati kao profesionalan i objektivan javni servis, nego kao propagandni stroj Dragana Čovića, HDZ BiH i Katoličke crkve, pa Hrvatska de facto daje novac za stranačku televiziju svoje sestrinske stranke u susjednoj državi. Nadalje, skandalozan je naziv te televizije, u kojem se spominje od Haškog suda, kao udruženi zločinački pothvat, osuđena Herceg Bosna. 

Ima tu i nekih posve bizarnih detalja, poput onoga da RH s milijun i pol kuna financira nešto što službeno nosi naziv Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” u Biloj. To dakle nije normalna bolnica, to je HRVATSKA bolnica, valjda zdravstvena ustanova u kojoj smiju samo raditi Hrvati i koja samo liječi Hrvate? Inzistirati na pridjevu “hrvatski” ispred imena bolnice je posljednji stupanj nacionalističkog ludila. Primjerice, u Mostaru imamo Sveučilišnu kliničku bolnicu, koja ne nosi naziv Hrvatska sveučilišna klinička bolnica. RH bi, s obzirom na to koliko novaca daje za tu bolnicu, trebala inzistirati da se njen službeni naziv vrati u područje normalnosti i pristojnosti.

Dajemo milijun kuna za dvorane u Čitluku i Širokom Brijegu

Nejasno je i zašto RH daje 400 tisuća kuna za sportsku dvoranu na Kupresu, a za onu u Čitluku čak pola milijuna. Čitluk sigurno nije neka siromašna općina koja ne bi mogla sama sebi izgraditi dvoranu, no zato bez sportske dvorane ostaju mnoga mjesta i škole u Hrvatskoj. Pola milijuna kuna dobiva i bogati Široki Brijeg, i to za izgradnju nečega što se zove Kulturno-športski dom Jare.

Zapanjujuće je i koliko novaca RH daje za obnovu raznih crkava i samostana u BiH. Umjesto da se novac ulaže u održivi razvoj, pokretanje proizvodnje ili živu kulturu, milijuni odlaze na to da se obnove nekretnine Katoličke crkve, kao da ona nema novaca za to. Neki izvrsni projekti, poput West Herzegowina Festa, dobivaju simbolične iznose od 40 tisuća kuna, dok se bez problema daje 320 tisuća za nekakav pastoralni centar u Podmilačju.

O tome treba li i kako RH pomagati bosanskohercegovačkim Hrvatima svakako vrijedi raspravljati, te pomoć iz državnog proračuna ne treba a priori odbaciti. Ali način na koji to radi HDZ je potpuno promašen. Iz priloženog se vidi da to nije pomoć običnim ljudima, nego političkim i vjerskim moćnicima koji su se ionako već lijepo obogatili na račun naroda.

Što vi mislite? Treba li vlada poklanjati naše milijune Crkvi u BiH? Recite nam u anketi!

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara