Vlada RH o izjavi odvjetnika Šeparovića u vezi Markačeve obrane

HRVATSKA je Vlada u srijedu priopćenjem reagirala na izjave Miroslava Šeparovića, odvjetnika umirovljenog generala Mladena Markača koji je kazao da mu je Vlada uskratila dokumente važne za obranu njegova klijenta.

´Vlada smatra potrebnim reagirati na začuđujuće izjave Miroslava Šeparovića, odvjetnika Mladena Markača, da mu je Vlada uskratila dokumente važne za obranu Mladena Markača, osumnjičenog od Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY)´, stoji u Vladinu priopćenju.

U priopćenju se navodi da je odvjetnik Šeparović od Ureda za suradnju s Haškim sudom zatražio posredovanje kod nadležnih tijela državne vlasti za uvidom u raspoloživu dokumentaciju koja mu je potrebna za pripremu obrane Mladena Markača.

´U tom smislu, Ured za suradnju s haškim sudom izvijestio je odvjetnika Šeparovića 3. prosinca kako će mu biti pružena tražena pomoć i omogućen uvid u arhivsku građu Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. Prema podacima kojima raspolaže Ured za suradnju s Haškim sudom, odvjetnik Šeparović je i ostvario uvid u traženu dokumentaciju´, stoji u priopćenju.

Uredu za suradnju s Haškim sudom, nastavlja se u priopćenju, naknadno je dostavljen specificiran zahtjev za uvidom u određenu dokumentaciju Ureda predsjednika Republike Hrvatske, koji je odmah proslijeđen Uredu predsjednika, te se očekuje odgovor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´U odnosu na dio zahtjeva koji se odnosi na pristup dokumentaciji i dostavi dokumentacije kojom eventualno raspolaže Ured za suradnju s haaškim sudom, odvjetnik Šeparović je upoznat da Ured za suradnju ne posjeduje tražene dokumente i podatke, kao ni saznanja o konkretnim pitanjima koja bi istražitelji ICTY-a mogli postavljati, te je stoga upućen da se obrati izravno Uredu za vezu s Tužiteljstvom ICTY-a´, kaže se u priopćenju Vlade.

U ukupnoj komunikaciji s odvjetnikom Šeparovićem, Ured za suradnju s Haškim sudom je i u situaciji interne primopredaje poslova, u potpunosti pokazao kooperativnost i nastojanje da u tom kontekstu maksimalno omogući uspješnu obranu Mladena Markača, ocjenjuje Vlada. U priopćenju se podsjeća da je predstavnik Ureda za suradnju s Haškim sudom po pozivu odvjetnika Šeparovića došao u Ured za vezu s Tužiteljstvom ICTY-a u Zagrebu da bi bio prisutan ispitivanju, ali mu je, suprotno dosadašnjoj praksi, uskraćena mogućnost da bude nazočan ispitivanju. O toj će okolnosti Vlada žurno tražiti očitovanje Ureda glavne tužiteljice ICTY-a, navodi se u priopćenju.

Vlada također podsjeća da je odvjetnik Šeparović 6. prosinca zatražio od Tužiteljstva ICTY-a odgodu ispitivanja ´jer obrana nije imala dovoljno vremena za pripremu´, s obzirom na kratkoću vremena, opsežnost dokumentacije i mogućnosti uvida u sve dokumente koji se nalaze u arhivima više državnih tijela, ´iz čega proizlazi da bi u tom segmentu trebalo tražiti razloge za nepotpunu pripremljenost obrane Mladena Markača´.

´Ured za suradnju s Haškim sudom i nadalje će odvjetniku Mladena Markača, kao i odvjetnicima drugih osoba osumnjičenih od Tužiteljstva ICTA-a, osigurati svu moguću pravnu pomoć u sklopu svojih nadležnosti´, kaže se na kraju priopćenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara