Vlada RS ispričala se za masakr u Srebrenici

VLADA Republike Srpske u srijedu je po prvi put izrazila žaljenje rodbini stradalih u masakru u Srebrenici, u kojemu su pripadnici Vojske i policije RS tijekom rata u BiH, u razdoblju od 10. do 19. srpnja 1995., pogubile blizu 8.000 Bošnjaka.

Vlada je tijekom dana objavila zaključke sa sjednice održane 28. listopada, na kojoj je razmatrano Završno izvješće Komisije za Srebrenicu, u kojem su opisani događaji u ovom gradu u navedenom razdoblju.

Kako je službeno priopćeno u Banjoj Luci, u izvješću među zaključcima stoji da Vlada RS "suosjeća s bolom srodnika postradalih Srebreničana, uz iskreno žaljenje i izvinjenje zbog tragedije koja im se dogodila".

U tom smislu, kako se ističe, Vlada RS je opredijeljena i poduzima odlučne korake da se sve osobe koje su počinile ratne zločine izvedu "pred lice pravde", smatrajući da niti jedan zločin "ne smije ostati nekažnjen".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležni organi RS nastavit će, kako je najavljeno, s aktivnostima na daljem prikupljanju dokaza koji će pomoći potpunom otkrivanju sudbine nestalih osoba. Vlada RS u svojim zaključcima također zahtijeva da se što prije izvrši ekshumiranje i identificiranje nestalih osoba ističući da "bez toga nije moguće završiti ovaj proces".

"Izvješće nedvosmisleno pokazuje da su u području Srebrenice u srpnju 1995. godine učinjeni zločini velikog opsega grubim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava", kaže se u zaključcima Vlade RS povodom Završnog izvješća Komisije za Srebrenicu. Također se izražava uvjerenost da će rad i rezultati rada ove Komisije "doprinijeti stvaranju klime povjerenja u Bosni i Hercegovini i široj regiji".

Završno izviješće Komisije za Srebrenicu Vlada RS razmatrala je 28. listopada, nakon čega je ono upućeno Komisiji za ljudska prava Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja ga je prihvatila.

"Izviješće predstavlja dobru osnovu za postupanje nadležnih organa (posebno organa gonjenja i pravosudnih organa na svim razinama vlasti) za daljnje istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje ratnih zločina", kaže se u danas službeno objavljenim Zaključcima Vlade RS u povodu događaja u Srebrenici srpnja 1995. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara