Vlada se izvlači: Nitko nikada nije rekao da počinje privatizacija strateških resursa, mediji lažu

Vlada se izvlači: Nitko nikada nije rekao da počinje privatizacija strateških resursa, mediji lažu

Foto: FAH

VLADA Republike Hrvatske oglasila se danas vezano uz informacije o tome da planira započeti privatizaciju poduzeća od strateškog značaja. Naime, kao što je Index prvi pisao, Državni ured za upravljanje državnom imovinom objavio je prije nekoliko dana natječaj u kojem se traže savjetnici za "početnu i neovisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava u vlasništvu RH prije donošenja odluka o privatizaciji".

> Počinje privatizacija: Naručena procjena 54 državne tvrtke prije odluke o prodaji

Iz Vlade navode kako dio medija o svemu krivo izvještava, jer je analiza "temelj za izradu strategije odnosa prema tim društvima, a ne njihovu procjenu". Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele doznati u kakvom su stanju društva

"Državni ured za upravljanje državnom imovinom zatražio je analizu poslovanja društava u većinskom vlasništvu države i društava od posebnog državnog interesa, koja će biti temelj za izradu strategije odnosa prema tim društvima, a ne njihovu procjenu, kako su o tome netočno izvijestili neki mediji. Cilj analize jest saznati u kakvom su stanju ta društva i po potrebi korigirati njihovu kategorizaciju.

Dakle, nitko nikada nije rekao da će se rasprodati strateški važne tvrtke ili privatizirati poduzeća od strateškog značaja. Jednako tako, nikada nije bilo riječi o privatizaciji strateških resursa poput šuma i voda, a sve ostalo je konstrukcija i neistina. Sve odluke, nakon što se provede analiza i rasprava, na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima donosit će Vlada Republike Hrvatske", navode u priopćenju.

Na listi DUUDI-ja 54 kompanija

Podsjetimo, na DUUDI-jevoj listi se nalazi 54 tvrtki, među kojima su Hrvatske autoceste, Janaf, HEP, Plinacro, Hrvatske šume, Hrvatska lutrija, ACI, Jadrolinija, Zračne luke, Hrvatska pošta, Petrokemija i Brijuni Rivijera.

Natječaj je otvoren do 3. svibnja ove godine, a traže se ocjene stanja za "prodaju trgovačkih društava bez prethodno obavljenog restrukturiranja" i "prodaju trgovačkih društva uz prethodno obavljeno restrukturiranje". Postoji i treća opcija. To je zadržavanje u vlasništvu s ili bez restrukturiranja trgovačkog društva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara