Vlada se uključuje u proces deblokade računa i pokretanja proizvodnje 3. maja

Vlada se uključuje u proces deblokade računa i pokretanja proizvodnje 3. maja
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

VLADA je danas donijela zaključak o uključivanju u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. maju.

Kako je istaknuo ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod zadužuje se provesti sveobuhvatnu analizu predloženih mjera te istu dostaviti Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Do 29. kolovoza se očekuje prijedlog akata za provedbu zaključka

Po zaprimanju analize Ministarstvo gospodarstva će predložiti konkretne mjere i odluke za realizaciju točke prve zaključka u skladu odredbama zakona o proračunu, zakona o izvršenju proračuna, zakona o državnim potporama te ostalih zakonskih propisima kojima se usklađuje poslovanje trgovačkih društava i provedba stečajnih postupak, a te iste dostaviti Ministarstvu financija i Ministarstvu pravosuđa.

Po usklađenju predloženih mjera nadležna tijela do 29. kolovoza ove godine dostavit će vladi prijedlog akata za provedbu zaključka, kazao je Horvat.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice vlade podsjetio kako se krajem srpnja 3. maj vladi obratio dopisom kojim se traži izdavanje državnih jamstava za deblokadu računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. maju.

Kažu da 3. maj nije prezadužen kao Uljanik

Kazao je i kako je riječ o tvrtki koja je krajem 2017. završila restrukturiranje, sukladno pravilima o restrukturiranju poduzetnika u poteškoćama, te o tvrtki čiji je poslovni račun već duže vrijeme u blokadi.

"3. maj za razliku od Uljanika nije prezadužena kompanija i da nije bilo onih pozajmica Uljaniku ono bi moglo normalno funkcionirati jer su i sadašnji i potencijalni kupci izrazili interes i spremnost za završetak brodova, a postoji i interes za gradnju novih brodova", kazao je premijer.

Dodao je i kako će ova današnja odluka o uključivanju vlade u proces biti u skladu sa svim zakonskim propisima, temeljit će se na analizi opravdanosti angažmana, a Ministarstva gospodarstva, financija, pravosuđa te Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod imaju zadatak da vladi što skorije predlože odgovarajuće akte kako bi se ispunio cilj.

Rekao je da šalje poruku 3. maju i svim zaposlenicima da se očekuje da se na temelju svih dosadašnjih razgovora i kontakata napravi čvrsti plan aktivnosti koji će omogućiti poslovanje u sljedećim godinama.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara