UHLJEBISTAN

Vlada spaljuje naše milijune za spas propalog Borova

Vlada spaljuje naše milijune za spas propalog Borova
Foto: Google Street View/Index

VLADA će ponovno spaliti milijune kuna poreznih obveznika na "spašavanje" propalih poduzeća. Nakon što su milijarde kuna otišle na brodogradilišta, sada je ponovno na red došao proizvođač obuće Borovo iz Vukovara kojem je potreban kredit, koji vjerojatno neće nikada vratiti, ali će država svejedno jamčiti dionicama koje ima u svom vlasništvu.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) tako je krajem prosinca 2019. odlučio dati u zalog dionice Hrvatskog telekoma i Podravke za kredit od oko 6,1 milijun eura ili 45 milijuna kuna. Radi se o dionicama koje imaju tržišnu vrijednost od oko 79 milijuna kuna.

Borovo je kronični gubitaš koji je 2014. godine završio u predstečaju - sklopljena je nagodba od 160 milijuna kuna. Svako toliko država uskače s jamstvima za kredite. Pretakanje iz šupljeg u prazno

Tako su 2017. jamčili za kredit kod HBOR-a od 46 milijuna kuna, za koji su u zalog dane dionice Končara i HT-a. Taj kredit bio je potreban jer Borovo nije moglo vratiti kredit iz 2015. godine.

Naime, Borovo je u ožujku 2015. godine od HBOR-a dobilo kredit koji je stigao na naplatu 30. lipnja 2017., a za taj je kredit kao osiguranje dano 60 tisuća dionica Končara.

"Borovo ne može vratiti ovaj kredit, s obzirom na to da je u proteklom razdoblju mogućnost uređivanja poslovanja Borova opterećivala i predstečajna nagodba, koja se u određenoj mjeri suočila s poteškoćama, a koje su u suradnji između Porezne uprave i DORH-a upravo u pravcu rješavanja", pojašnjavala je tadašnja potpredsjednica vlade Martina Dalić.

Ukupna vrijednost tog kredita iznosila je 46 milijuna kuna, od čega je 36 milijuna kuna trebalo služiti za refinanciranje spomenutog kredita iz 2015. godine, a 10 milijuna kuna za potrebe tekuće likvidnosti.

Još nema "strateškog partnera"

Također, vlada je u lipnju 2017. donijela odluku koja je trebala omogućiti Borovu pronalaženje strateškog partnera, čime je izvan snage stavila odluku o načinu raspolaganja dionicama društva Borovo, koja je bila donesena u rujnu 2015. godine, a kojom su u privatizaciji trebali sudjelovati bivši i sadašnji radnici.

Naime, odlukom iz rujna 2015. CERP je bio ovlašten da bivšim i sadašnjim radnicima, uz popust, ponudi na prodaju 50 posto dionica Borova koje su u vlasništvu države.

No kako je tada pojašnjavala Dalić, to bi značilo djelomičnu privatizaciju Borova koja bi se provodila temeljem zakona o privatizaciji koji se više ne primjenjuje. 

Također, vlada je smatrala da bi izmijenjena vlasnička struktura otežala mogućnost pronalaska strateškog partnera koji bi bio voljan preuzeti tu tvrtku u cijelosti, uložiti svježi kapital i osigurati uspostavu dugoročne održivosti poslovanja.

Porezni obveznici mogu se samo nadati da će Borovo napokon biti prodano i da će se njihov novac prestati trošiti na održavanje firme koja, ovako kako sada posluje, nema nikakve šanse za opstanak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara