Vlada Srbije traži od šefa UNMIK-a da poništi izbor Haradinaja za premijera Kosova

Najviši srbijanski dužnosnici na izvanrednoj sjednici vlade koja je održana u subotu osudili su izbor Ramusha Haradinaja za premijera Kosova i zatražili od šefa UNMIKa Sorena Jessena Petersena da taj izbor poništi.

Ocijenivši taj čin provokativnim i rizičnim, vlada Srbije zatražila je u priopćenju i politički proces koji podrazumijeva razgovore o decentralizaciji i drugim ključnim pitanjima vezanim uz Kosovo.

Na sjednici kojoj su prisustvovali i predstavnici državne zajednice SCG, zatraženo je da u tim razgovorima s kosovske strane sudjeluju i predstavnici UNMIK-a, predstavnici privremenih kosovskih institucija i kosovski Srbi, a s beogradske strane predstavnici republike Srbije i državne zajednice SCG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica rekao je da su "pregovori ozbiljno dovedeni u pitanje" te da će se "vidjeti kako će se to dalje odvijati". Jer, smatra, "u pregovorima i razgovorima za prijelazne institucije samouprave, među vodećim ljudima je čovjek koji je optužen za ratne zločine".

Vlada Srbije traži od Vijeća sigurnosti UN da prati i nadzire provedbu Rezolucije 1244 o Kosovu. Vlada je pozvala i misiju OESS-a i Vijeća Europe da "jasno izrazi svoje stajalište o izboru Hardinaja na dužnost premijera Kosova".

xtman ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara